To je to što me zanima!

Po zlatni jubilej! Finale će nam biti 100. utakmica na Euru...

U Stockholmu ćemo ovog vikenda odigrati 100. utakmicu na europskim prvenstvima. Onu najveću sreću još čekamo, ali nije je nedostajalo. Sve je počelo s debijem u Portugalu prije 26 godina
Vidi originalni članak

Devedeset devet utakmica i pet medalja. Dva srebra i tri bronce. To je učinak Hrvatske na europskim prvenstvima. Nekad previše sami sebe podcjenjujemo, a da nismo ni svjesni koliko smo dobri i koliko trajemo u vrhu. Polufinale protiv Norveške bilo nam je 19. na svim velikim natjecanjima i začinili smo ga devetim velikim finalom. Respekt.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Stockholmu ćemo u nedjelju odigrati 100. utakmicu na europskim prvenstvima. Onu najveću sreću još čekamo, ali nije je nedostajalo. Sve je počelo s debijem u Portugalu prije 26 godina i porazom od Francuske (25-27), ali već smo se tog prvenstva vratili s prvom medaljom. Zvijezde nam se među Europljanima nisu često poklapale, bilo je, realno, malo više tuge nego sreće. U nastavku smo izdvojili šest najpamtljivijih utakmica.

EP 1994. (za treće mjesto): Hrvatska - Danska 24-23

U Portugalu smo debitirali i na EP-u. Odmah je pala medalja, jedni Skandinavci, Šveđani koji su tada dominirali, pobijedili su nas u polufinalu, druge smo mi, Dance, u utakmici za broncu. Kljaić, Ćavar, Smajlagić, Načinović, Saračević, Matošević... Bila je to najava za zlatnu Atlantu dvije godine kasnije.

EP 2004. (polufinale): Hrvatska - Slovenija 25-27

U Sloveniju smo došli kao svjetski prvaci, bez poraza smo stigli do polufinala. Bili smo spremni još jednom do kraja, a onda je u petoj minuti utakmice s domaćinima Aleš Pajovič pogodio Petra Metličića u oko. Ostali smo bez Pere i bez još jednog finala s Nijemcima, na kraju i bronce. Oporavili se nismo.

EP 2008. (finale): Hrvatska - Danska 20-24

U Lillehammeru smo konačno prvi put zaigrali finale Eura. Do kojeg smo stigli vrativši Francuzima za godinu ranije i četvrtfinale SP-a u Njemačkoj. Međutim, bilo je to vrijeme Danaca. Razbili su nas u skupini s 10 razlike, tek smo bolje prošli u finalu. Otvorili smo s 4-0, a onda su i španjolski suci odlučili malo se istaknuti.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

EP 2010. (finale): Hrvatska - Francuska 21-25

Graz i Beč, baš kao i sada, osvojili smo bez poraza. Nisu nam više Danci bili na putu, nego stari prijatelji Francuzi. A finala su njihov teren. Imali smo 12-9 u završnici prvog dijela, pa su Francuzi serijom 9-2 okrenuli sve na svoj mlin. Kad smo u 49. minuti stigli na 18-19, Mataija je dobio crveni karton. Ni navijači nam više nisu mogli pomoći.

EP 2012. (polufinale): Hrvatska - Srbija 22-26

Ni igla više nije mogla stati u beogradsku Arenu. Neki podaci kažu da je na tribinama bili više od 24.000 ljudi. U takvoj atmosferi linča nismo se snašli iako smo na papiru bili bolji od Srbije za pet golova. Danci su u finalu uspjeli ono što nismo mi, ali smo zbrojili dva dana kasnije i protiv Španjolaca osvojili još jednu broncu.

EP 2016. (drugi krug): Hrvatska - Poljska 37-23

Nitko više nije vjerovao u polufinale, a onda se dogodilo čudo nad čudima. Za ulazak među 4 trebala nam je pobjeda protiv domaćina Poljske s 11 razlike. I što napravimo? Pobijedimo 37-23, nek' se nađe. Štrlek je zabio 11 golova, a Stevanović obranio 13 udaraca. Vratili smo se kući s još jednom broncom razbivši Norvežane. Pa smo im u Stockholmu vratili s kamatama za onaj izgubljeni polufinale u Parizu na SP-u 2017.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • 25.01.2020.

    Prodajem 4 avionske karte Beč - Stockholm (nedelja-utorak). Odlazak nedelja u 6:20, povratak utorak 19:05. Cijena za svih 4 180 eur, plaćate promjenu imena(neznam koliko košta)

  • daki24 25.01.2020.

    Di su sada jure007 i njegov karacic i njegovo bez hercegovaca nebi bilo ni repke. Karacic najgori igrac jucer uvjerljivo.

  • škver 25.01.2020.

    Narodu malo igara da zaborave !

Komentiraj...
Vidi sve komentare