Obavijesti

Sport

Komentari 59

Po zlatni jubilej! Finale će nam biti 100. utakmica na Euru...

Po zlatni jubilej! Finale će nam biti 100. utakmica na Euru...
1

U Stockholmu ćemo ovog vikenda odigrati 100. utakmicu na europskim prvenstvima. Onu najveću sreću još čekamo, ali nije je nedostajalo. Sve je počelo s debijem u Portugalu prije 26 godina

VIDEO

Devedeset devet utakmica i pet medalja. Dva srebra i tri bronce. To je učinak Hrvatske na europskim prvenstvima. Nekad previše sami sebe podcjenjujemo, a da nismo ni svjesni koliko smo dobri i koliko trajemo u vrhu. Polufinale protiv Norveške bilo nam je 19. na svim velikim natjecanjima i začinili smo ga devetim velikim finalom. Respekt.

Pokretanje videa...

Slavlje rukometaša u svlačionici nakon pobjede protiv Norveške 29-28 00:22

U Stockholmu ćemo u nedjelju odigrati 100. utakmicu na europskim prvenstvima. Onu najveću sreću još čekamo, ali nije je nedostajalo. Sve je počelo s debijem u Portugalu prije 26 godina i porazom od Francuske (25-27), ali već smo se tog prvenstva vratili s prvom medaljom. Zvijezde nam se među Europljanima nisu često poklapale, bilo je, realno, malo više tuge nego sreće. U nastavku smo izdvojili šest najpamtljivijih utakmica.

EP 1994. (za treće mjesto): Hrvatska - Danska 24-23

U Portugalu smo debitirali i na EP-u. Odmah je pala medalja, jedni Skandinavci, Šveđani koji su tada dominirali, pobijedili su nas u polufinalu, druge smo mi, Dance, u utakmici za broncu. Kljaić, Ćavar, Smajlagić, Načinović, Saračević, Matošević... Bila je to najava za zlatnu Atlantu dvije godine kasnije.

EP 2004. (polufinale): Hrvatska - Slovenija 25-27

U Sloveniju smo došli kao svjetski prvaci, bez poraza smo stigli do polufinala. Bili smo spremni još jednom do kraja, a onda je u petoj minuti utakmice s domaćinima Aleš Pajovič pogodio Petra Metličića u oko. Ostali smo bez Pere i bez još jednog finala s Nijemcima, na kraju i bronce. Oporavili se nismo.

EP 2008. (finale): Hrvatska - Danska 20-24

U Lillehammeru smo konačno prvi put zaigrali finale Eura. Do kojeg smo stigli vrativši Francuzima za godinu ranije i četvrtfinale SP-a u Njemačkoj. Međutim, bilo je to vrijeme Danaca. Razbili su nas u skupini s 10 razlike, tek smo bolje prošli u finalu. Otvorili smo s 4-0, a onda su i španjolski suci odlučili malo se istaknuti.

Pokretanje videa...

11:24

EP 2010. (finale): Hrvatska - Francuska 21-25

Graz i Beč, baš kao i sada, osvojili smo bez poraza. Nisu nam više Danci bili na putu, nego stari prijatelji Francuzi. A finala su njihov teren. Imali smo 12-9 u završnici prvog dijela, pa su Francuzi serijom 9-2 okrenuli sve na svoj mlin. Kad smo u 49. minuti stigli na 18-19, Mataija je dobio crveni karton. Ni navijači nam više nisu mogli pomoći.

EP 2012. (polufinale): Hrvatska - Srbija 22-26

Ni igla više nije mogla stati u beogradsku Arenu. Neki podaci kažu da je na tribinama bili više od 24.000 ljudi. U takvoj atmosferi linča nismo se snašli iako smo na papiru bili bolji od Srbije za pet golova. Danci su u finalu uspjeli ono što nismo mi, ali smo zbrojili dva dana kasnije i protiv Španjolaca osvojili još jednu broncu.

EP 2016. (drugi krug): Hrvatska - Poljska 37-23

Nitko više nije vjerovao u polufinale, a onda se dogodilo čudo nad čudima. Za ulazak među 4 trebala nam je pobjeda protiv domaćina Poljske s 11 razlike. I što napravimo? Pobijedimo 37-23, nek' se nađe. Štrlek je zabio 11 golova, a Stevanović obranio 13 udaraca. Vratili smo se kući s još jednom broncom razbivši Norvežane. Pa smo im u Stockholmu vratili s kamatama za onaj izgubljeni polufinale u Parizu na SP-u 2017.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović