To je to što me zanima!

Talijani pokrenuli 'rent a dog': Da je Bono ovdje, smio bih van

Kako Talijani zbog pandemije korona virusa dulje u gradu mogu ostati ako šeću psa, neki se snalaze i zarađuju od - posuđivanja pasa. Naš trofejni vaterpolski trener Ratko Rudić (71) je u Reccu i opisuje stanje u gradu
Vidi originalni članak

Ujutro odem do trgovine, kupiti osnovne potrepštine, novine i odmah se vraćam doma. Nema bespotrebne šetnje gradom, eventualno možete izvesti psa. A kako se sa psima može ostati dulje u gradu, razvio se određeni biznis, zove se “rent-a-
dog”. Pa psi budu po cijeli dan vani, ali s različitim pratiteljima, javio se kroz smijeh Ratko Rudić (71).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Recco je gradić od 10.000 stanovnika, nešto malo južnije od Genove, ali kao i grad u kojem se rodio Kristofor Kolumbo, također je na moru. U njemu je bivši izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, danas trener Pro Recca, najtrofejnije svjetske vaterpolo momčadi. No kao i u cijeloj Italiji, pa i u Europi, sport je u drugom planu. Nitko više ne pita za vaterpolo, nema treninga, nema ništa.

- Na ulicama nema ljudi, doslovno nigdje nikoga. Kažem, budu ljudi s psima na ulici, izvedu pse, oni mogu malo duže ostati. Moj Bono je trenutačno u Gorskom kotaru, eh, da je Bono barem ovdje sa mnom, pa da ga mogu izvesti malo u šetnju - kaže sa sjetom Rudić.

'Vježbam na stepenicama'

Treninga nema od 9. ožujka, a nitko ne zna kad će i hoće li ih biti ove sezone. Čim je saznao za prekid prvenstva, Rudić je htio krenuti za Hrvatsku. Nije uspio.

- Već sam imao kupljenu avionsku kartu za Hrvatsku, planirao sam otići u Gorski kotar, uživati u prirodi. Iako sad nema gljiva, u kojima uživam, bilo bi mi puno lakše da sam u Hrvatskoj. No, sve je otkazano i bio sam primoran ostati u Reccu - kaže Ratko.

Dani su mu, uglavnom, isti, nema razlika. Mjere predostrožnosti su takve da nema mjesta improvizaciji.

POGLEDAJTE VIDEO PODRŠKE

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ujutro se prošetam do grada kupiti nešto za jesti, potom malo vježbam. Kako? Pa trčkaram po stubištu, gore, dolje... I tako, prolazi vrijeme. Kad upalim televiziju tema je samo korona virus, na svakom programu se samo o koroni priča. Ali uvijek nađem neku zanimaciju, nije mi dosadno. Sad konačno imam vremena za stvari koje sam u nedostat ku vremena zapostavljao. Evo, čitam knjige - kaže Rudić.

Omiljeni pisac mu je David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John Le Carre, Britanac i autor mnogih poznatih špijunskih i kriminalističkih romana, u kojima je vrlo realno prikazao međunarodnu špijunažu. Jedna od takvih knjiga je “Dečko, dama, kralj, špijun”, koja je ekranizirana, a glavnu ulogu dobio je odlični Gary Oldman.

- Evo, sad baš čitam jednu njegovu knjigu. Rudićeva kćer Martina (41) violončelistica je, živi u Milanu, i nastupa u slavnoj Scali. U Italiji živi od 1999. godine, u Milanu od 2002. Njen prvi nastup u Scali bio je 2007., kada su je roditelji bodrili iz publike.

'Uh, da mi je gorski kotar'

- Čujemo se svaki dan, Skype nam je postao najvažnija aplikacija. Ona također ne smije izlaziti, nema koncerata, ali daje satove učenicima individualno - kaže Ratko.

Talijani su, smatra Rudić, podcijenili virus, nisu pravovremeno reagirali i došlo je do pandemije.

- Dopustili su slobodno kretanje sa sjevera na jug zemlje, pa se virus raširio po cijeloj Italiji. Čini mi se da su podcijenili pravo stanje. Ali, Talijani imaju neviđeni duh i svaku večer pjevaju na balkonima, prkose tom teškom virusu - kaže Rudić, koji prati situaciju u Hrvatskoj.

- Kako ne, drago mi je da domovina nije u takvom stanju kao Italija, da dobro stoji. Iskreno se nadam da se u Hrvatskoj neće prošitriti virus i da će sve biti u redu. Uostalom, čim se smiri situacija u Italiji sjedam u avion i krećem u Hrvatsku, u svoj Gorski kotar. Volio bih da sam sad tamo, u prirodi, da šećem i uživam, bilo bi mi puno lakše nego ovdje u gradu - zaključio je uvijek pristupačni Rudić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Dora 21.03.2020.

    Evo, ako bude netko zainteresiran i kod nas za ovo - nudim hiperaktivno pseto za istrčavanje umjesto trake za trčanje. Svi zadovoljni...

  • krao_sam_1 18.03.2020.

    Ajde ionako su svi na telefonima i je vole ići van .

  • glasnik.mira 18.03.2020.

    Kako nas prave budalama.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare