Obavijesti

Sport

Komentari 23

Talijani pokrenuli 'rent a dog': Da je Bono ovdje, smio bih van

Talijani pokrenuli 'rent a dog': Da je Bono ovdje, smio bih van
1

Kako Talijani zbog pandemije korona virusa dulje u gradu mogu ostati ako šeću psa, neki se snalaze i zarađuju od - posuđivanja pasa. Naš trofejni vaterpolski trener Ratko Rudić (71) je u Reccu i opisuje stanje u gradu

VIDEO

Ujutro odem do trgovine, kupiti osnovne potrepštine, novine i odmah se vraćam doma. Nema bespotrebne šetnje gradom, eventualno možete izvesti psa. A kako se sa psima može ostati dulje u gradu, razvio se određeni biznis, zove se “rent-a-
dog”. Pa psi budu po cijeli dan vani, ali s različitim pratiteljima, javio se kroz smijeh Ratko Rudić (71).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Recco je gradić od 10.000 stanovnika, nešto malo južnije od Genove, ali kao i grad u kojem se rodio Kristofor Kolumbo, također je na moru. U njemu je bivši izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, danas trener Pro Recca, najtrofejnije svjetske vaterpolo momčadi. No kao i u cijeloj Italiji, pa i u Europi, sport je u drugom planu. Nitko više ne pita za vaterpolo, nema treninga, nema ništa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na ulicama nema ljudi, doslovno nigdje nikoga. Kažem, budu ljudi s psima na ulici, izvedu pse, oni mogu malo duže ostati. Moj Bono je trenutačno u Gorskom kotaru, eh, da je Bono barem ovdje sa mnom, pa da ga mogu izvesti malo u šetnju - kaže sa sjetom Rudić.

'Vježbam na stepenicama'

Treninga nema od 9. ožujka, a nitko ne zna kad će i hoće li ih biti ove sezone. Čim je saznao za prekid prvenstva, Rudić je htio krenuti za Hrvatsku. Nije uspio.

- Već sam imao kupljenu avionsku kartu za Hrvatsku, planirao sam otići u Gorski kotar, uživati u prirodi. Iako sad nema gljiva, u kojima uživam, bilo bi mi puno lakše da sam u Hrvatskoj. No, sve je otkazano i bio sam primoran ostati u Reccu - kaže Ratko.

Dani su mu, uglavnom, isti, nema razlika. Mjere predostrožnosti su takve da nema mjesta improvizaciji.

POGLEDAJTE VIDEO PODRŠKE

Pokretanje videa...

00:54

- Ujutro se prošetam do grada kupiti nešto za jesti, potom malo vježbam. Kako? Pa trčkaram po stubištu, gore, dolje... I tako, prolazi vrijeme. Kad upalim televiziju tema je samo korona virus, na svakom programu se samo o koroni priča. Ali uvijek nađem neku zanimaciju, nije mi dosadno. Sad konačno imam vremena za stvari koje sam u nedostat ku vremena zapostavljao. Evo, čitam knjige - kaže Rudić.

Omiljeni pisac mu je David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John Le Carre, Britanac i autor mnogih poznatih špijunskih i kriminalističkih romana, u kojima je vrlo realno prikazao međunarodnu špijunažu. Jedna od takvih knjiga je “Dečko, dama, kralj, špijun”, koja je ekranizirana, a glavnu ulogu dobio je odlični Gary Oldman.

Marko Jurinec/PIXSELL

- Evo, sad baš čitam jednu njegovu knjigu. Rudićeva kćer Martina (41) violončelistica je, živi u Milanu, i nastupa u slavnoj Scali. U Italiji živi od 1999. godine, u Milanu od 2002. Njen prvi nastup u Scali bio je 2007., kada su je roditelji bodrili iz publike.

'Uh, da mi je gorski kotar'

- Čujemo se svaki dan, Skype nam je postao najvažnija aplikacija. Ona također ne smije izlaziti, nema koncerata, ali daje satove učenicima individualno - kaže Ratko.

Talijani su, smatra Rudić, podcijenili virus, nisu pravovremeno reagirali i došlo je do pandemije.

Željko Lukunić/24sata

- Dopustili su slobodno kretanje sa sjevera na jug zemlje, pa se virus raširio po cijeloj Italiji. Čini mi se da su podcijenili pravo stanje. Ali, Talijani imaju neviđeni duh i svaku večer pjevaju na balkonima, prkose tom teškom virusu - kaže Rudić, koji prati situaciju u Hrvatskoj.

- Kako ne, drago mi je da domovina nije u takvom stanju kao Italija, da dobro stoji. Iskreno se nadam da se u Hrvatskoj neće prošitriti virus i da će sve biti u redu. Uostalom, čim se smiri situacija u Italiji sjedam u avion i krećem u Hrvatsku, u svoj Gorski kotar. Volio bih da sam sad tamo, u prirodi, da šećem i uživam, bilo bi mi puno lakše nego ovdje u gradu - zaključio je uvijek pristupačni Rudić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener