To je to što me zanima!

Tenis živi punim plućima: Lude devedesete se vratile

Federer i Nadal više nisu sami, konkurencija su, i to vrlo ozbiljna, ove godine postali Murray te Del Potro. Tu je i Đoković, sve podsjeća na 90-te...
Vidi originalni članak

Ispratio je pogledom lopticu, otišla je u aut, a Juan Martin Del Potro legao je na pod i zaplakao. Devet dana prije 21. rođendana osvojio je svoj prvi Grand Slam u karijeri, postavši treći Argentinac ikad kojem je tako nešto uspjelo. Gaston Gaudio uzeo je Roland Garros prije pet godina, veliki Guillermo Vilas osvajao je Grand Slamove četiri puta.
- Sad bi se mogao počastiti tortom od sira - rekao je Del Potro nakon pobjede protiv Rogera Federera.
- U jednom trenutku sam zamalo razbio reket. A onda sam vidio Rogera s druge strane i odmah odustao. Veliki je gospodin i od njega svi mi mlađi možemo puno naučiti. Ja znam da jesam - hvalio je velikog Švicarca Del Potro. A nije jedini koji je učio od Rogera. Dugo je Federer bio sam, dominirao i ubijao protivnicima volju za tenisom. A onda se pojavio Rafa Nadal. Stizao ga je, dostigao i - prestigao. Federer je konačno dobio konkurenciju, nakon poraza u finalu Australian Opena čak je i zaplakao.
A onda se pojavio i Novak Đoković, donio novu čar svijetu tenisa i ušao u krug najvećih. Ove se sezone u društvo najboljih ugurao Andy Murray, dvaput je dobio Federera, jedanput Nadala i dokazao da spada u sam vrh. 'Veliki trio' postao je 'poker asova'. Nevjerojatna snaga i moć koju je prezentirao u finalu US Opena i definitivno je u elitu pogurnula Juana Martina Del Potra. I taj 'poker asova' preko noći je postao 'Big Five'. A to je već jasna poveznica s devedesetima...
- Nisam uspio doći na broj 1, ali imao sam nesreću da se rodim u vrijeme Petea Samprasa - rekao je jedanput Goran Ivanišević. Najveći hrvatski tenisač u povijesti bio je tijekom devedesetih dio elite koja je drmala svjetskim tenisom. Ali nije Sampras bio jedini njegov problem. U društvu Agassija, Beckera, Couriera, Edberga, Changa, Mustera, Sticha, Bruguera i Kafeljnikova nije bilo lako ni 'Pistol Peteu'. Možda u tome leži razlog zbog kojeg je Federer uzeo 15, a Sampras 'samo' 14 Grand Slamova u karijeri. Roger je iskoristio prazninu u konkurenciji i nakrcao se trofejima, Pete je morao za svaki svoj Grand Slam krvavo raditi.
Federer, Nadal, Murray, Đoković i Del Potro su prva petorka svjetskog tenisa i na ATP ljestvici. Svi oni vratili su nas u 'lude devedesete', a svi su dovoljno mladi da traju još godinama. Najstariji je Federer s 27 godina, nitko osim njega nema više od 23. Čeka se samo još Hrvat za 21. stoljeće. Ono što je nekada bio Goran sutra može postati Marin Čilić. Iduća sezona ili dvije trebale bi biti njegove ključne, vrijeme u kojem bi Marin trebao dokazati spada li u elitu. Ili će ostati dobar, u rangu Tsonge, Soderlinga, Verdasca, Simona, Gonzaleza, Monfilsa...
Vrijeme velikih mečeva se vratilo, ono što su na Arthur Ashe stadionu pokazali Federer i Del Potro tenisko je savršenstvo. Jednako kao što se moglo gledati iz tjedna u tjedan tijekom tih sjajnih devedesetih, godina kada je tenis sjao u punom sjaju.

TENISKI 'BIG FIVE' ZA 21. STOLJEĆE
ROGER FEDERER: 27 godina, 15 Grand Slamova, 1. igrač svijeta
RAFAEL NADAL: 23 godine, 6 Grand Slamova, 2. igrač svijeta
ANDY MURRAY: 22 godine, 0 Grand Slamova, 3. igrač svijeta
NOVAK ĐOKOVIĆ: 22 godine, 1 Grand Slam, 4. igrač svijeta
JUAN M. DEL POTRO: 21 godina, 1 Grand Slam, 5. igrač svijeta

ANDY RODDICK KAO RICHARD KRAJICEK
Prije šest godina Andy Roddick je bio prvi igrač svijeta, ali nikada nije postao čovjek od kojeg će Federer i Nadal posebno strahovati. Veliki server, igrač velike energije, ali pomalo nedorečen. Kao i Richard Krajicek nekada, Nizozemac je 1996. servisom otišao do kraja u Wimbledonu, ali u društvo najvećih nikada nije spadao. Eto, svako vrijeme ima svog Krajiceka.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • raikkonen 15.09.2009.

    Smijesno mi jekad neko govori da je danasnji top 10 smjesan i slabiji od onoga 90 -tih!!! Danas svi igraci u prvih deset mogu igrat na svim podlogama!!! cisti primjer je Del potro!!! Sjedimo se devetesetih!! Bruguera osvoji Roland garros i onda ne igra wimbledon jer ga je strah debakla!!! Goran Ivanisevic nije ni znao di je Pariz!! Danasnji prvih pet je bomba za tenis!!! Tu je toliko znanja i moci za razliku od prijasnjih igraca da je to nevjerovatno!!!

  • johny7 15.09.2009.

    kod žena svako malo nekad ode na bolovanje il zatrudni pa se mjenja cesto poredak

  • JAX 15.09.2009.

    a o zenskom tenisu da ne govorimo svaki mjesec neko vodi na listi

Komentiraj...
Vidi sve komentare