To je to što me zanima!

Teorije zavjere: Dopingirali Maradonu, Brazilce trovali

Svjetska prvenstva od samih svojih početaka bila su predmet rasprava ne zbog nogometa već zbog brojnih podvala i namještanja vrijednih naslova...
Vidi originalni članak

Još od prvog Svjetskog prvenstva 1930. godine u Urugvaju sve je upućivalo na to da se na najvećem nogometnom natjecanju pobjednici i osvajači naslova znaju već i prije početka. U Urugvaju su tako malobrojne europske reprezentacije jednostavno morale gubiti tijesne utakmice, sve u službu Južnoamerikanaca. Francuzi su te godine drugu utakmicu u skupini izgubili od Argentine 1-0, a sudac Almeida Rego odsvirao je kraj u 84. minuti. Nakon spornih (namjernih i nenamjernih) grešaka, donosimo vam teorije zavjere svjetskih prvenstava koje i danas privlače veliku pažnju. Sredstva se nisu birala...

LOV NA PUSKASA
Mađarska predvođena Ferencom Puskasom i Sandorom Kocsisem bila je glavni favorit za naslov 1954. u Švicarskoj. Njemački izbornik Sepp Herberger odabrao je izmješani sastav kako bi 'slomili' Puskasa. To su doslovce i učinili. Mađari su dobili 8-3, a Puskas je zaigrao tek u finalu kad su izgubili od 'elfa' 3-2

FIFA IZDALA MARADONU
Diego Maradona pao je na doping testu na SP-u u SAD-u 1994. Za to krivi Fifu s kojom je sklopio dogovor da će ga dovesti u formu pomoću zabranjenih susptanci kako bi svojim majstorijama popularizirao nogomet 'preko bare'. Kad im više nije trebao, Fifa ga je optužila zbog uzimanja dopinga.


BRAZILSKA ŽRTVA

Ronaldo de Lima igrao je u Francuskoj '98. najbolji nogomet u životu. Sve do finala s Francuzima kad je pod nejasnim okolnostima noć uoči susreta imao napade nalik epilepsiji. Ni prije ni kasnije nije imao takvih problema, a vjeruje se da su Brazilci 'prodali' finale kako bi dobili kandidaturu za SP. Zanimljivo je da je Brazil bio jedini kandidat za SP 2014. godine.

EUROPSKA ZAVJERA
Tijekom povijesti na svjetskim prvenstvima stvorila se podjela na europski i južnoamerički nogomet. Europljani su se 1966. u Engleskoj ujednili kako bi iz natjecanja izbacili Urugvajce, Brazilce i Argentince te su u tome i uspjeli.
Bugari su slomili Pelea, a Portugalci i Mađari izbacili 'carioce'.
U četvrtinalu Zapadni Njemci su izbacili Urugvaj u susretu u kojem je sudio engleski sudac, a Englezi su eliminirali Argentinu u susretu koji je vodio, naravno, njemački sudac. U kontroverznom finalu Englezi su uzeli jedini naslov protiv rivala Njemaca.

ARGENTINCI OTROVALI BRAZILCE
U rijetkim okršajima dvaju južnoameričkih velikana na svjetskim prvenstvima ulog je bio velik - pobijediti vječite rivale i plasirati se u četvrtfinale SP-a u Italiji 1990. Izbornik 'gauchosa' Carlos Bilardo sjetio se originalnog, ali i podlog načina kako zaustaviti Brazilce - otrovati im osvježavajuća pića na utakmici. Brazilov Branco prvi je osjetio simptome smušenosti, a Maradona i Cannigia iskoristili su  'ušlagiranost' 'carioca' i ostvarili minimalnu pobjedu. Bilardo i Maradona svojim izjavama dali su naslutiti da ta podvala 'drži vodu'.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • boys 15.05.2010.

    ko je stavio koku u nos maradoni,sram ga bilo

  • baka22 15.05.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • josko11 15.05.2010.

    \"Zanimljivo je da je Brazil bio jedini kandidat za SP 2014. godine.\" - ova rečenica mi nikako nije jasna iz teksta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare