To je to što me zanima!

To kod nas nećete čuti: 'Želimo iste plaće kao što imaju cure...'

Norveški reprezentativci odrekli su se 440.000 kuna kako bi njihove kolegice zarađivale isto kao i oni. Sada će i jedni i drugi dijeliti po 5,2 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Kad je Davor Šuker došao na čelo HNS-a, jedna od prvih odluka bila mu je ukidanje dnevnica nogometašicama. A riječ je o nekih 30 i nešto kuna.

Tako je kod nas, no srećom, ima zemalja koje ulažu u ženski nogomet. Ne samo deklarativno, već i stvarno. I koje nastoje izjednačiti plaće muškarcima i ženama.

Poput Norveške. U njihovu priču o ravnopravnost spolova nije uključen samo nogometni savez, veliki doprinos dali su i muški reprezentativci. I oni su se pobunili da nije pošteno da zarađuju više od žena.

Dečki su se odrekli 440.000 kuna kako bi njihove kolegice imale ista primanja. E to su sportaši i ljudi koji zaista mijenjaju svijet.
Do sada su muški reprezentativci dijelili 5,2 milijuna kuna, dok su žene dobivale ukupno 2.4 milijuna kuna. Savez je djevojkama poduplao primanja, a ostatak su, eto, dali sami nogometaši. 

- Tako bi trebalo biti. Mi želimo da norveški nogomet napreduje, a nogometašice u tome igraju ključnu ulogu - rekao je kapetan Stefan Johansen.

A norveške nogometašice takav su tretman i zaslužile. Uostalom, imaju puno bolje rezultate od muških kolega. Bile su i olimpijske pobjednice te svjetske i europske prvakinje.

- Hvala vam dečki što ste napravili ovo za nas. Pokazali ste da vam je stalo do jednakosti te će nam sada biti lakše ostvariti svoje snove - napisala je na Instagramu krilo norveške reprezentacije Caroline Graham Hansen.

Možemo se samo nadati da će se i HNS ugledati na Norvežane. Ali ne za sto godina...  

Idi na 24sata

Komentari 22

  • rođo101 16.10.2017.

    šta je sada gospodo u čemu je problem,dok je bio vlatko marković nije bilo gorg predsjednika HNS od nastanka,a dok je on bio hrvatska je bila pri samom vrhu svjetskog nogometa ostavio je čovjek blagajnu punu kao šipak,a sad imamo nacionalnu ikonu šukija koji je blagajnu opuhao i od nje napravio propuh. ali malo tražite njegovu smjenu u usporedbi kako i koliko ste to tražili od markovića!

  • rođo101 16.10.2017.

    pa mi smo u fazi izjednačavanja istospolnih zajednica i vjerojatno nas kroz koju godinu očekuje da nam serviraju i kažu kako u svakoj reprezentaciji mora biti minimalno 3-4 igrača ili igračice koji pripadaju gey populaciji.

  • roksi_1 15.10.2017.

    Da mozda je i to ispravno.Ali tko gleda jos taj zenski nogomet kod nas,i zato nece biti ni za 100 godina jednak muskom nogometu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare