To je to što me zanima!

Top 10 najvećih momčadi koje nikad nisu osvojile SP

Mađarska '54. s Puskasem, Nizozemska '74. na čelu s Cruyffom ili Brazil '83. sa Zicom i Falcaom. Što im je zajedničko? Oni nisu uspjeli osvojiti SP
Vidi originalni članak

Gledajući oca kako plače nakon poraza Brazila od Urugvaja u finalu Svjetskog prvenstva '50., 10-godišnji dječak je obećao:
- Jednog dana, postat ću nogometaš i osvojit ću taj trofej.
Možda vam je poznato ime, Edison Arantes do Nascimento, ili skraćeno, Pele. Brazil 1950. godine jedna je od Top 10 momčadi respektabilnog igračkog kadra koje nikad nisu osvojile trofej svjetskog prvenstva.
No, idemo redom. Vjerojatno najveća momčad u povijesti kojoj to nije uspjelo je Nizozemska 1974. godine. U toj je momčadi igrao, po mnogima, jedan od najboljih igrača svih vremena, Johann Cruyff. Nizozemci su došli do finala, no slavlje su im pokvarili Zapadni Nijemci osvojivši pehar. Slično kao i četiri godine kasnije, kada su u finalu izgubili od Argentine. Nizozemska nije nikad u povijesti osvojila SP. To je teško za povjerovati ako pogledate imena poput Van Bastena, Johanna Cruyffa, Gullita, Rijkaarda, Bergkampa, Kluiverta...
A druga najveća momčad kojoj nije uspjelo postati svjetski prvak je Mađarska 1954. Iako su tada bili najbolja momčad na svijetu, predvođeni legendarnim Ferencom Puskasem, na SP-u 1954. godine šokirali su ih Zapadni Nijemci. Mađari su 'pregazili' Englesku na Wembleyju 6-3, u grupi su bili bolji od Zapadne Njemačke 8-3. Spremalo se veliko slavlje nakon što su saznali da u finalu ponovno igraju sa Zapadnim Nijemcima. No, to im se obilo od glavu, i propustili su osvojiti SP.
Brazilu na SP-u '82 nisu pomogli ni Zico, ni Socrates, a ni Falcao. Brazilci su se u domovinu vratili razočarani, a navijači su ih dočekali kao da su osvojili prvenstvo. Brazilci su ispali još u skupinama i zaslužili treće mjesto u Top 10 momčadi koje nikad nisu osvojile SP.
Na četvrtom je mjestu Engleska 1970. godine. Osvojili su prvenstvo četiri godine prije, a svjetskim prvacima iz '66. (Mooreu, Hurstu, Charltonu i Petersu) još su se pridružila i neka pojačanja, kao što su  Allan Clarke i Peter Osgood. Nije to pomoglo Englezima, koji su u četvrtfinalu SP-a '70. u Meksiku izgubili od Zapadne Njemačke.
Na petom mjestu je Španjolska 2006. godine. Kao i susjedi Portugalci, Španjolci nemaju zapaženiju ulogu na svjetskim prvenstvima. Iako su u momčadi imali Torresa, Villu, Raula..., Španjolci nisu uspjeli ostvariti zapaženiji rezultat.
Argentinci su osvojili šesto mjesto u poretku zahvaljujući razočaravajućem SP-u '06. godine. Argentina je imala Zanettija, Verona, Messija, Teveza, igrali su fenomenalno, pregazili Srbiju 6-0 u grupi. Ali u četvrtfinalu su izgubili od Nijemaca na penale.
Brazil '50. godine je priča s početka osvrta. Iako su na SP-u kao domaćini zabili 22 gola, pobijedili 6-1 i 7-1 Švedsku i Španjolsku, šokirali su ih Urugvajci koji su im 'oteli' naslov pred nosom.
Na osmom mjestu je Austrija 1934. godine. Od 1930-1932 godine Austrijanci su bili nepobjedivi u 16 utakmica. Međutim, niz je prekinut u polufinalu SP-a '34. nakon što su izgubili od Italije.
Italija '94. godine na čelu s legendarnim Robertom Baggiom bila je jedan od favorita za osvajanje SP-a u SAD-u. Došli su do finala, a tamo ih je čekao Brazil i penali. Baggio je namjestio loptu na 'kreč', zaletio se i..., sve ostalo je povijest.
Portugal '66 na desetom je mjestu momčadi koje su bile blizu, ali nisu osvojile SP. Iako su imali Eusebija, to im nije pomoglo. U polufinalu su izgubili od Engleza.

TOP 10 MOMČADI KOJE NIKAD NISU OSVOJILE SP:

1. Nizozemska (SP '74) 2. Mađarska (SP '54) 3. Brazil (SP '82) 4. Engleska (SP '70) 5. Španjolska (SP '06) 6. Argentina (SP '06) 7. Brazil (SP '50) 8. Austrija (SP '34) 9. Italija (SP '94) 10. Portugal (SP 66')

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Barca4Ever 19.05.2010.

    Koliko vidim, gotovo svima je Njemačka bila krvnik...

  • strz8000 19.05.2010.

    *** Izbrisano zbog privatnih poruka *** Admin

  • Zeljk0 19.05.2010.

    Zanimljiva je bila 1990 godina Njemci su u polufinalnu izbacili Talijane na penale jer je Baggio fulao cijeli gol, onda su Njemci u finalu izbacili Argentinu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare