To je to što me zanima!

Traži se novi europski prvak: Francuska ide po "hat-trick"

Francuska i Portugal od 21 sat na Stade de Franceu igraju finale Eura. Francuzima je to treći europski finale, Portugalcima drugi. "Triciolori" su u oba prethodna finala osvojili naslov
Vidi originalni članak

Stade de France, nedjelja, 21.00. Francuska ili Portugal? Negdje oko 23 sata, ako ne bude produžetaka i penala, saznat ćemo ime novog europskog prvaka. 

Francuska igra treće finale na europskim prvenstvima, a Portugal drugo. Francuzi za sada imaju 100-postotan učinak - dva finala, dva naslova, dok je Portugal u svom jedinom euro-finalu izgubio od Grčke. 

Zanimljivo, Francuska je oba naslova osvojila kada je u polufinalu pobijedila Portugal. Sada mogu i do treće titule i to ponovo preko Portugalaca. No, ovoga puta u finalu.

Platinijevo prvenstvo

"Tricolori" su prvu europsku krunu osvojili 1984. godine na prvenstvu koje je održano u njihovoj domovini. Francuzi su do naslova stigli na impresivan način. U pet susreta upisali su pet pobjeda uz razliku pogodaka 14-4.

Na putu do prvog mjesta dobili su Dansku (1-0), Belgiju (5-0) i Jugoslaviju (3-2) u skupini, te Portugal (3-2)  i Španjolsku (2-0). Najviše problema imali su upravo protiv Portugala u polufinalu pobijedivši 3-2 u produžetku golom Michela Platinija u 119. minuti. Junak prvenstva bio je upravo Platini s čak devet golova.

Drugi naslov za "tricolore"

Drugi naslov prvaka Francuska je osvojila 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Momčad koju je predvodio Zinedine Zidane u skupini je bila druga iza Nizozemske.

Francuzi su dobili Dansku (3-0) i Češku (2-1), a izgubili od Nizozemske (2-3). U četvrtfinalu su dobili Španjolsku (2-1), a u polufinalu Portugal 2-1 nakon produžetaka.

U završnom susretu Francuska je dobila Italiju 2-1 i to nakon produžetaka 'zlatnim golom' Davidea Trezegueta u 103. minuti.

Portugal vječiti polufinalist

Portugal je čak pet puta bio u polufinalima europskih prvenstava, a sutrašnji ogled na Stade de Franceu bit će im drugi finale. U prvom pokušaju nisu uspjeli. Na prvenstvu koje je održano u Portugalu senzacionalno je slavila Grčka pobijedivši u finalu domaćina 1-0. Zanimljivo, Grčka je dobila Portugal i na otvaranju turnira 2-1.

Portugal je nakon početkog poraza dobio preostale dvije utakmice u skupini (Rusiju 2-0, Španjolsku 1-0). U četvrtfinalu su dobili Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca 6-5 nakon što je susret završio 2-2. U polufinalu je pala Nizozemska (2-1), no u finalu su Grci priredili najveću senzaciju u povijesti europskih prvenstava. 

Međusobni susreti

Portugal i Francuska igrali su 24 međusobna susreta, Francuzi su pobijedili 18 puta, Portugalci četiri puta, a jedna utakmica je završila bez pobjednika. Međutim, samo su tri puta igrali službene utakmice, a sve tri su dobili Francuzi i to sve tri u polufinalu.

Prvi službeni susret između ove dvije reprezentacije odigrao se 1984. u Marseilleu u polufinalu EP-a kojeg su Francuzi organizirali. 'Tricolori' su slavili 3-2 nakon produžetaka uz dva gola Jeana-Francoisa Domerguea, a jedan pogodak postigao je Michel Platini. Za Portugal je dvostruki strijelac bio Jordao.

Novi ogled bio je u polufinalu EP-a 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. U susretu igranom u Bruxellesu Francuska je slavila 2-1, ali ponovo nakon produžetaka. Zinedine Zidane i Thierry Henry zabili su za Francusku, a Nuno Gomes za Portugal. 

Francuska je dobila Portugal i u polufinalu SP-a 2006. u Njemačkoj. U susretu igranom u Munchenu 'Tricolori' su pobijedili golom Zidanea u 33. minuti.

Griezmann protiv Ronalda, vol.2

Antoine Griezmann igra najbolji nogomet u karijeri. Od kržljavca kojeg nitko od francuskih klubova nije htio, napadač Atletico Madrida postao je junak nacije. 

Griezmann je na šest golova, duplo više od Ronalda i Balea, koji su na tri gola. Giroud i Payet također imaju tri gola, ali teško da će itko stići nevjerojatnog Griezmanna. Samo je Michel Platini prije 32 godine zabio više na jednom Euru, devet komada, a Francuska je tada osvojila naslov prvaka.

Griezmann će imati i dodatni motiv. S druge strane bit će Cristiano Ronaldo koji mu je već "ukrao" jedan naslov, onaj u Ligi prvaka u okršaju Reala i Atletica. 

Griezmann i Ronaldo 17 puta igrali su jedan protiv drugoga u svim natjecanjima. Ronaldo ima sedam pobjeda, Griezmann pet, a pet puta završilo je bez pobjednika. U tim susretima Portugalac je zabio 11 golova, Francuz tri.

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • rikardo77 10.07.2016.

    Portugal osvaja

  • blokirani_lovac 10.07.2016.

    Francuska !!! Fudbal nek pobedi gel za kosu !!!

  • Kapo 10.07.2016.

    Objektivno Francuska je veliki ali VELIKI favorit i ne vidim načina kako bi mogli izgubiti!! Portugal ima šanse jedino iz prekida ali i to im sada nije neka utjeha jer Grizman Payet Pogba i Oliver Girud mogu sve rješiti u prvom poluvremenu!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare