To je to što me zanima!

Treći put zaredom: Leo Messi ponovno osvojio Zlatnu loptu

Europski i svjetski prvak s Barcelonom Lionel Messi trofejnu 2011. godinu okrunio je naslovom za najboljeg nogometaša svijeta po Fifi. Drugi je Ronaldo, a treći Xavi
Vidi originalni članak

Naslov Lige prvaka, španjolski naslov, Interkontinentalni kup, španjolski i Uefin Superkup bili su dovoljan kriterij Fifi i Franceu Footballu koji su titulu za najboljeg nogometaša 2011. godine dodijelili Lionelu Messiju.

Omaleni Argentinac osvojio je u Zürichu treću Zlatnu loptu čime se našao u društvu velikana - Johanna Cruyffa, Michela Platinija i Marca Van Bastena koji su triput osvajali naslov. Messi je uz Platinija jedini koji je uzeo naslov tri godine zaredom (2009., 2010., 2011.).

- Veliko je zadovoljstvo osvojiti nagradu po treći puta, velika čast. Želim zahvaliti svim suigračima, igračima i trenerima koji su za mene glasali - rekao je slavljenik Messi i dodao:

- Želim zahvaliti svojim suigračima u Barceloni i argentinskoj reprezentaciji jer bez njih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Ali, prije svega želim podijeliti ovu nagradu s Xavijem: zaslužuješ ju isto kao i ja.

Barcelonin fantazista slavio je u konkurenciji Cristiana Ronalda i suigrača Xavija s 47.88 posto glasova. Napadač Real Madrida dobio je 21.6 posto, a španjolski reprezentativac Xavi 9.23 posto glasova.

Fifin izbor 'Ballon d'Or' dodjeljuje se od prošle godine kad su se spojile nagrade Fifinog nogometaša godine i France Footballove Zlatne lopte.

Nagradu za trenera godine dobio je trener Barcelone Pep Guardiola, a nagradu predsjednika Fife dobio je menadžer Sir Alex Ferguson koji je 2011. proslavio jubilej 25 godina na klupi Manchester Uniteda.

Napadač Santosa Neymar osvojio je nagradu 'Ferenc Puskas' za najbolji gol godine, a za 'fair-play' Nogometni savez Japana.

Prema glasovima internetskih glasača odabrana je nabolja momčad 2011. godine.

Najboljih 11: 

Iker Casillas (Španjolska, Real Madrid)

Dani Alves (Brazil, Barcelona)

Gerard Piqué (Španjolska, Barcelona)

Sergio Ramos (Španjolska, Real Madrid)

Nemanja Vidic (Srbija, Manchester United)

Andres Iniesta (Španjolska, Barcelona)

Xabi Alonso (Španjolska, Real Madrid)

Xavi (Španjolska, Barcelona)

Lionel Messi (Argentina, Barcelona)

Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid)

Wayne Rooney (Engleska, Manchester United)

Idi na 24sata

Komentari 138

  • R10 10.01.2012.

    Imam potrebu napisati par rijeci u vezi Xavi, jer vidim da ga se u zdanje dane proziva da nezasluzuje biti ovdje ili se govori da zasluzuje biti ispred Ronalda.. Ronaldi je prosle sezone dao nekih 50-ak golova koji vise od Messia, imao je 10 asistencija , spektakularne golove, probijanja, poteze i atrakcije, samim time iako je Xavi osvojio vise od Ronalda Ronaldo je ipak zasluzio biti prvi iza Messia.. sto se tice toga da je Xavi prosjecan igrac, i da takvih igraca ima svugdje i da nije zasluzio biti ovgdje gdje je.. Prije bih mogli reci da ima igraca koji podsjecaju na Messia ili su podsjecali kao npr. Maradona, Aguero.. ili Ronalda kao npr. Quaresma, Nani.. no igraca tipa Xavi nikada nisam vidio i cvrsto vjerujem da jos dugo necu.. nekice sad reci a sto je Iniesta nego verzija Xavia, ili ce se javiti treci i reci sto je sa Scholesom, Zikom.. koliko god cjenio i respektirao zadnju dvojicu koji su u svoje vrijeme bili nenadmašni, i koliko god tvrdio da je Iniesta mozda cak i bolji od xavija i mozda i vise zasluzio da bude u top 3 niti jedan od te trojice nije kao xavi.. Xavi je igrac koji znao zavrsavatiu utakmice bilo primeri,LP ili kupu sa po 500-600 dodavanja a da mu pritome postotak tocnih bude 100 posto, Iniesta iako podsjeca na Xavija rijetko kad ode preko 400 dodavanja po utakmici.. Xavi je igrac koji u zadnjih 5 godina ima najvese pasova u LP-u i ujedno najvise tocnihi to redovito taj postotak prelazi 90 posto, ujedno je redovito među 3 najbolja asistenta svih liga u kojima se natjece i među 5 najbolji trkaca tih istih liga.. takav igrac sa takvom statistikom jos nije hodao zemljom.. igraci sa statistikama i potezima Messija i ronalda jesu, ali Xavija niko nikad prije..

  • user_66879 10.01.2012.

    nema luke :O

  • Kocho 10.01.2012.

    Za TOP 10 svih vremena mu je neophodno jedno svetsko prvenstvo, bez toga će ostati nedorečen, kao neslano jelo. Svaka njemu čast, ali ni na jednom svetskom prvenstvu nije bio vredan pomena, a SP je najbolji filter, cediljka, gde se izdvajaju svetske klase, najbolji igrači svih vremena, a prosečni ostanu neprimećeni. Već je igrao na dva svetska prvenstva, možda mu bude 3ća sreća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare