To je to što me zanima!

U Dinamu procjenjuju da klub vrijedi triput više od Hajduka

Grad Zagreb ne želi kupiti klub pa su sad na potezu članovi Dinama, njih 8000, među kojima je, naravno, i Zdravko Mamić. Čeka se početak postupka privatizacije
Vidi originalni članak

Zdravko Mamić je znao, morao je znati da Grad Zagreb neće kupiti dionice Dinama. Samim time praktički se preskače prvi korak privatizacije, u kojem se dionice kluba nude isključivo Gradu.

- Još nismo donijeli odluku, ali najvjerojatnije nećemo sudjelovati u pretvorbi Dinama - potvrdila je jučer Sandra Švaljek, zamjenica Milana Bandića, zagrebačkoga gradonačelnika.

"Najvjerojatnije nećemo sudjelovati u pretvorbi Dinama" - Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika

Grad je, dakle, bio samo "pro forma" prvi na štihu. Zbog poreznih izmjena Zagreb je 2015. ostao bez dijela prihoda od poreza na dohodak i prireza, ukupno je u deficitu 781 milijun kuna i u takvoj situaciji bilo bi suludo očekivati da će se gradski čelnici odlučiti za model privatizacije poput onog Hajdukova u Splitu, gdje je većinski vlasnik kluba postao Grad i povjerio klub na upravljanje udruzi Naš Hajduk. To se, sad je posve jasno, u Dinamu sigurno neće dogoditi.

Čini se da je Mamićev plan uspio - zadovoljio je formu, ponudio Gradu da kupi većinski paket dionica, ali u trenutku kad Zagreb za to, zbog objektivnih okolnosti, jednostavno nema novca. Tu dolazimo do drugog koraka privatizacije, u kojem će dionice upisivati članovi kluba, njih zasad nešto više od 8000, među kojima je i Zdravko Mamić.

Lako je moguće da se među tih 8000 članova već sad nalazi netko tko je, sam ili u suradnji s više investitora, spreman kupiti Dinamo. Možda baš Mamić...

"Želimo da o privatizaciji odluče svi članovi kluba, a ne nelegalno izabrana skupština" - četvorka Šokota-Šimić-Bišćan-Marić

A koliko zapravo vrijedi deveterostruki uzastopni prvak Hrvatske? Procjenu će uskoro obaviti Price Waterhouse, jedna od najuglednijih revizorskih kuća u svijetu. Dinamova imovina svakako će činiti manji dio vrijednosti jer niti je stadion klupski, njega je do ljeta 2016. na korištenje ustupio Grad, a aktualna momčad, čija se vrijednost na Transfermarktu procjenjuje na 46,65 milijuna eura, neće ući u tu cijenu jer igrači s klubom imaju sklopljen ugovor kao samostalni obrtnici. Prihod od navijača je zanemariv, sve manja je zarada i od sponzora.

S druge strane, Dinamovu vrijednost svakako će "nabildati" onih 202 milijuna kuna koje spominje Mamić, to su potraživanja u idućih par sezona u obliku rata za Jedvaja, Halilovića, Kovačića i Vrsaljka te još 90 milijuna kuna za Brozovića i Čopa.

"Govorite da smo obiteljska prćija... Evo vam sad dionice pa kupite" - Mamićeva poruka Mariću, Šokoti i ekipi

Uzevši u obzir da je Hajduk s dugovanjima u pretvorbi vrijedio točno 268,216.000 kuna, u Dinamu računaju da bi cijena njihova kluba mogla biti i triput veća. Neslužbena cifra kojom se barata u maksimirskim hodnicima je oko 700 milijuna kuna.

Jučer se o privatizaciji Dinama oglasila i četvorka Šimić - Marić - Šokota - Bišćan.

- Mi smo za privatizaciju, ali o njoj moraju odlučiti svi članovi kluba, a ne nelegalno izabrana skupština - kažu oni.

Sanjin Strukić/Pixsell/24sata

1. korak – Grad: Ne, hvala

Da je privatizacija bila prije par godina, Milan Bandić sigurno ne bi propustio priliku da kupi 51 posto dionica Dinama. Sandri Švaljek, s obzirom na okolnosti, to ne pada na pamet.

2. korak – E, sad je Mamić na štihu

U drugom krugu privatizacije dionice će moći upisati članovi kluba, kojih trenutačno ima oko 8000. Pritom je moguće i da se stranac zainteresiran za kupnju u zadnji čas učlani u klub.

3. korak – Kupuju se dionice koje ste upisali u 2. krugu

Tu ćemo vrlo vjerojatno dobiti idućeg vlasnika Dinama, bez obzira radi li se o Zdravku Mamiću ili nekakvom arapskom šeiku... Treba im 51 posto.

4. korak – Dionice samo za objesiti na zid

Preostale dionice kupovat će oni koji nisu članovi kluba, navijači koji će ih kupiti simbolički, da imaju jednu dionicu Dinama.

5. korak – Formalnost: Dionice za moguće vjerovnike

Takvih vjerojatno neće biti, osim ako igrači kojima se duguje još s kraja 90-ih ne uspiju dokazati da im je današnji Dinamo dužan novac...

Idi na 24sata

Komentari 163

  • Bassa_1 27.02.2015.

    Nema veze što će Mamić kupiti Dinamo, bar se više neće financirati novcima građana.

  • skandal 26.02.2015.

    Dinamo ove godine prvak ,ako ga ne kupi Mamić, nema više prvaka,boriti će se ko Hajduk za opstanak,piše se to i Dinamu i zaboraviti ćemo kada će biti prvak, ako ga kupe takvi kao i Hajdukai očerupaju sve dionice i eto ti privatizacije .....

  • Mrki Medo 26.02.2015.

    Pa tko vam brani da se učlanite u klub i steknete pravo na kupnju dionica? Samo bi zavijali na mjesec .

Komentiraj...
Vidi sve komentare