Obavijesti

Sport

Komentari 163

U Dinamu procjenjuju da klub vrijedi triput više od Hajduka

U Dinamu procjenjuju da klub vrijedi triput više od Hajduka
4

Grad Zagreb ne želi kupiti klub pa su sad na potezu članovi Dinama, njih 8000, među kojima je, naravno, i Zdravko Mamić. Čeka se početak postupka privatizacije

VIDEO

Zdravko Mamić je znao, morao je znati da Grad Zagreb neće kupiti dionice Dinama. Samim time praktički se preskače prvi korak privatizacije, u kojem se dionice kluba nude isključivo Gradu.

- Još nismo donijeli odluku, ali najvjerojatnije nećemo sudjelovati u pretvorbi Dinama - potvrdila je jučer Sandra Švaljek, zamjenica Milana Bandića, zagrebačkoga gradonačelnika.

"Najvjerojatnije nećemo sudjelovati u pretvorbi Dinama" - Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika

Grad je, dakle, bio samo "pro forma" prvi na štihu. Zbog poreznih izmjena Zagreb je 2015. ostao bez dijela prihoda od poreza na dohodak i prireza, ukupno je u deficitu 781 milijun kuna i u takvoj situaciji bilo bi suludo očekivati da će se gradski čelnici odlučiti za model privatizacije poput onog Hajdukova u Splitu, gdje je većinski vlasnik kluba postao Grad i povjerio klub na upravljanje udruzi Naš Hajduk. To se, sad je posve jasno, u Dinamu sigurno neće dogoditi.

Čini se da je Mamićev plan uspio - zadovoljio je formu, ponudio Gradu da kupi većinski paket dionica, ali u trenutku kad Zagreb za to, zbog objektivnih okolnosti, jednostavno nema novca. Tu dolazimo do drugog koraka privatizacije, u kojem će dionice upisivati članovi kluba, njih zasad nešto više od 8000, među kojima je i Zdravko Mamić.

Lako je moguće da se među tih 8000 članova već sad nalazi netko tko je, sam ili u suradnji s više investitora, spreman kupiti Dinamo. Možda baš Mamić...

"Želimo da o privatizaciji odluče svi članovi kluba, a ne nelegalno izabrana skupština" - četvorka Šokota-Šimić-Bišćan-Marić

A koliko zapravo vrijedi deveterostruki uzastopni prvak Hrvatske? Procjenu će uskoro obaviti Price Waterhouse, jedna od najuglednijih revizorskih kuća u svijetu. Dinamova imovina svakako će činiti manji dio vrijednosti jer niti je stadion klupski, njega je do ljeta 2016. na korištenje ustupio Grad, a aktualna momčad, čija se vrijednost na Transfermarktu procjenjuje na 46,65 milijuna eura, neće ući u tu cijenu jer igrači s klubom imaju sklopljen ugovor kao samostalni obrtnici. Prihod od navijača je zanemariv, sve manja je zarada i od sponzora.

S druge strane, Dinamovu vrijednost svakako će "nabildati" onih 202 milijuna kuna koje spominje Mamić, to su potraživanja u idućih par sezona u obliku rata za Jedvaja, Halilovića, Kovačića i Vrsaljka te još 90 milijuna kuna za Brozovića i Čopa.

"Govorite da smo obiteljska prćija... Evo vam sad dionice pa kupite" - Mamićeva poruka Mariću, Šokoti i ekipi

Uzevši u obzir da je Hajduk s dugovanjima u pretvorbi vrijedio točno 268,216.000 kuna, u Dinamu računaju da bi cijena njihova kluba mogla biti i triput veća. Neslužbena cifra kojom se barata u maksimirskim hodnicima je oko 700 milijuna kuna.

Jučer se o privatizaciji Dinama oglasila i četvorka Šimić - Marić - Šokota - Bišćan.

- Mi smo za privatizaciju, ali o njoj moraju odlučiti svi članovi kluba, a ne nelegalno izabrana skupština - kažu oni.

Sanjin Strukić/Pixsell/24sata

1. korak – Grad: Ne, hvala

Da je privatizacija bila prije par godina, Milan Bandić sigurno ne bi propustio priliku da kupi 51 posto dionica Dinama. Sandri Švaljek, s obzirom na okolnosti, to ne pada na pamet.

2. korak – E, sad je Mamić na štihu

U drugom krugu privatizacije dionice će moći upisati članovi kluba, kojih trenutačno ima oko 8000. Pritom je moguće i da se stranac zainteresiran za kupnju u zadnji čas učlani u klub.

3. korak – Kupuju se dionice koje ste upisali u 2. krugu

Tu ćemo vrlo vjerojatno dobiti idućeg vlasnika Dinama, bez obzira radi li se o Zdravku Mamiću ili nekakvom arapskom šeiku... Treba im 51 posto.

4. korak – Dionice samo za objesiti na zid

Preostale dionice kupovat će oni koji nisu članovi kluba, navijači koji će ih kupiti simbolički, da imaju jednu dionicu Dinama.

5. korak – Formalnost: Dionice za moguće vjerovnike

Takvih vjerojatno neće biti, osim ako igrači kojima se duguje još s kraja 90-ih ne uspiju dokazati da im je današnji Dinamo dužan novac...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika