To je to što me zanima!

Vlada je otkazala prvenstvo u Francuskoj! Čeka se Savez...

Nogomet se u Ligue 1 ne igra od ožujka, ali francuski nogometni savez još nije odlučio o tome hoće li proglasiti prvaka i kako će dodijeliti mjesta koja vode u europska natjecanja...
Vidi originalni članak

U Francuskoj je korona virusom zaraženo više od 160.000 ljudi i francuski nogometni savez je jako dugo razmišljao kako i kada nastaviti s prvenstvom. No Vlada ih je preduhitrila i donijela odluku kako se sva sportska natjecanja prekidaju do rujna, a to znači da bi Savez uskoro mogao donijeti službenu odluku o sezoni.

Nogomet se u Ligue 1 ne igra od ožujka, ali francuski nogometni savez još nije odlučio o tome hoće li proglasiti prvaka i kako će dodijeliti mjesta za europska natjecanja.

- Sezona profesionalnog sporta 2019/20., posebno nogometnog, neće se moći nastaviti. Ne postoje uvjeti za velike sportske događaje, uključujući i nogomet do rujna, čak i iza zatvorenih vrata. Kako bih organizatorima događaja pružio jasniju sliku, želim jasno dati do znanja da se veliki sportski događaji, kao svi događaji koji okupljaju više od 5000 sudionika, ne mogu se održati prije rujna. Moguće je, u sunčanim danima, vježbati pojedinačne sportske aktivnosti na otvorenom poštujući pravila društvenog distanciranja. Neće biti moguće baviti se sportovima u zatvorenom, grupnim sportovima ili kontaktnim sportovima. Parkovi i vrtovi, tako bitni za ravnotežu života u gradu, mogu se otvoriti samo u dijelovima u kojima virus ne cirkulira aktivno, a plaže će biti zatvorene najmanje do 1. lipnja - rekao je premijer Francuske Edouard Philippe. 

Tako se Francuska pridružila Belgiji i Nizozemskoj. Belgija je prvaka proglasila po aktualnom stanju na tablici te istim principom su odlučili i tko od klubova ide u europska natjecanja, dok Nizozemci nisu proglasili prvaka zbog jednakog broja bodova između Ajaxa i AZ Alkmaara već su su po aktualnom stanju na tablici odlučili tko će u Europu. Uz to su i odlučili kako neće biti ispadanja iz lige i promocije u prvu ligu. 

To se nije svidjelo nekim klubovima koji su se izjasnili u javnosti da je takva odluka Saveza nelogična. S istim problemom sada se muče i Francuzi. Malo je vjerojatno da će s prvenstvom nastaviti u rujnu jer bi tada već trebala početi nova sezona. A nove komplikacije i kašnjenja sigurno im nisu u planu. 

Što se tiče prvaka, tu je sve čisto. PSG je prije prisilne stanke imao 12 bodova prednosti ispred Marseillea i teško je vjerovati da bi tu prednost ispustili do kraja prvenstva. No problem je oko borbe za mjesta koja vode u Europu. Drugo mjesto drži Marseille sa šest bodova ispred Rennesa koji je treći i na rubu senzacije. Ta pozicija ih vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali ako se tamo plasiraju odlukom Saveza, to neće baš najbolje sjesti Lilleu koji ima samo bod manje.

Do kraja je ostalo deset kola i jako puno toga se moglo promijeniti, ali to nikada nećemo saznati. Tako bi PSG po treći put zaredom došao do naslova, ali sve ovisi o Savezu i Udruženju klubova koji će na sastancima odlučiti hoće li poništiti sezonu ili dodijeliti mjesta po aktualnom stanju na tablici. 

Hrvatski nogometaši Toma Bašić, Mateo Pavlović, Domagoj Bradarić i Danijel Subašić, Lovre Kalinić i Duje Ćaleta-Car tako su završili prvenstvo ranije od očekivanog i mogu polako razmišljati o povratku u domovinu jer nogometa u Francuskoj neće biti do rujna...

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • theEd22 28.04.2020.

    Najjednostavnije rjesenje je da iduca sezona krene s istim rasporedom koji je preostao u ovoj sezoni... bodovi se racunaju i za ovu sezonu i za iducu...

  • čoviksjuga 28.04.2020.

    Gluposti !

  • 28.04.2020.

    Igrat ce svabe, itako im liga nije gledljiva.hnl je zanimljviji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare