To je to što me zanima!

U muzeju Mirka Novosela fotografije stare 54 godine

Mirko Novosel (71) osvojio je 39 trofeja, a sva priznanja teško je pobrojati. Sve te vrijednosti čuva u podrumu koji je pretvorio u mali muzej...
Vidi originalni članak

Tu je 39 medalja s raznih natjecanja, tu su diplome, priznanja, odlikovanja, darovi, akreditacije, knjige, DVD-i, mnogobrojne fotografije... Košarkaška karijera Mirka Novosela trajala je više od 50 godina, a uspomene na sve važne događaje izložio je u podrumu, koji je pretvorio u pravi mali košarkaški muzej.
- To nije muzej, nisam ja pretenciozan. Ja sam to nazvao trofejnim prostorom - objasnio je.
Sve je tu, od prvog jugoslavenskoga košarkaškog zlata s kadetskog EP-a 1971. nadalje, preko prve nagrade 'Franjo Bučar’ i prve Danice hrvatske, priznanja za najboljeg europskog trenera 1985., sve do kutka posvećenog uvrštenju u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu. Izložio je i desetke fotografija.
- Ova je s Islanda - rekao je pokazujući fotografiju hrvatske reprezentacije s natpisom “Stop the war in Croatia” te nastavio:
- Igrali smo tamo 1991., dan prije bombardiranja Banskih dvora. Izvjesili smo taj transparent, bili smo u islandskom parlamentu, gdje smo pročitali deklaraciju. Posljedica je da je Island nedugo zatim postao prva država koja je priznala Hrvatsku. Vjerujem da je i naša misija pomogla.
Izvješene su i dvije fotografije s prijateljem Daveom Gavittom.
- Upoznali smo se 1975. na Interkontinentalnom kupu, gdje smo igrali s Amerikancima, a on je bio izbornik. Kad se 1992. prvi put okupio Dream Team, on je bio prvi čovjek američke košarke i inzistirao je da Hrvatska nastupi na Olimpijskim igrama. Rukomet i vaterpolo nisu imali takvog čovjeka i zato ih nije bilo u Barceloni - ispričao je Novosel.
Cijeli je prostor prepun povijesti najbolje opisao trener Partizana Duško Vujošević u knjizi gostiju.
- Dragi prijatelju, teško je napraviti ovoliko uspjeha za 35 života!


1) Najstarija fotka u muzeju je iz 1956., Novosel je imao 16 godina (prvi slijeva u gornjem redu)
2) Unikatni prsten koji je dobio za ulazak u košarkašku Kuću slavnih
3) Davea Gavitta upoznao je 1975. godine. On je 1992. pomogao našoj reprezentaciji da nastupi na Olimpijskim igrama u Barceloni
4) Kutak posvećen ulasku u košarkašku Kuću slavnih
5) U četiri sobe izloženi su trofeji, priznanja, zahvalnice, razne uspomene, a u jednoj se sobi mogu gledati DVD-i starih utakmica, poput posljednje Draženove

Idi na 24sata

Komentari 1

  • boys 11.02.2010.

    lopina koju nitko neprocesuira...

Komentiraj...
Vidi sve komentare