To je to što me zanima!

U očima Europe na Balkanu je namještanje uobičajeno

Brojni svjetski mediji izvijestili su o navodnom namještanju koje je u svom svjedočanstvu iznio Patrice Kwedi, kamerunski igrač Šibenika
Vidi originalni članak

O Kwedijevu svjedočanstvu o namještanju u hrvatskoj ligi izvještavaju najrenomiraniji svjetski mediji poput El Muda Deportiva i Le Mondea, a priča je zanimljiva čak i u Meksiku. Većina medija u inozemstvu kojima je taj slučaj zanimljiv događaj povezuju s nekim ranijma na ovim prostorima te podsjećaju na sumnjive rezultate rumunjskih klubova i nedavna uhićenja sportskih dužnosnika u Bugarskoj. Kao vrlo sumnjiva djeluje im BiH liga, a kroz tekstove izvjestitelji prenose dojam da sport u balkanskim zemljama nadvija aura korupcije. Iako je Patrice Kwedi policiji demantirao sve što je izjavio, Europom i svijetom još se jednom pronio glas o prljavim poslovima u hrvatskoj ligi. Europski su mediji već izvještavali i o navodnom namještanju krajem prošle sezone, a još 2007. godine Interpol je Uefu izvijestio o namještanjima u Kupu Uefe između Chernog Mora iz Varne i Makedonije iz Skopja. U tim izvještajima Interpol je upozorio i na hrvatske, gruzijske i srpske klubove. Bez obzira na rezultate istrage USKOK-a, koje će još trebati pričekati, HNL se na europskoj nogometnoj karti nastavlja etablirati kao opskurna i nepoželjna liga.

CIPRANI SUMNJALI NA MARSXLOKK I SLAVEN
Odigrali smo utakmicu pošteno, razlika u kvaliteti je upravo onakva kakav je bio rezultat. Mi smo apsolutno čisti, a što se tiče bilo kakvih kombinacija s kladionicama, apsolutno nema veze s istinom, izjavio je sportski direktor Slaven Belupa, Rajko Magić nakon što su ciparski mediji pisali o namještanju u utakmici Lige Uefa između tamošnjeg kluba Marsxlokka i Slaven Belupa.

RUMUNJSKI NOGOMET U BRAKU S KORUPCIJOM
Rumunjska agencija za borbu protiv korupcije vodila je istragu protiv brojnih istaknutih nogometnih dužnosnika, a sumnjičilo ih se poglavito za pranje novca od transfera igrača. Prama pisanju rumunjskih medija, radilo se, između ostalog, o prelascima Cosmina Contre, Paula Codree, Bogdana Mare, Adriana Mihalcee, Nicolaea Mitee, Christiana Dulce i Florina Cernata.

SRBI OBRADILI "SVOJU" MAFIJU
U serijalu od šest epizoda emisija "Insajder" na srpskom programu B92 obradila je temu nogometne mafije u Srbiji. Osim priča o skrivanju profita klubova, velikim zaradama od prodaje igrača koje završavaju u džepovima dužnosnika klubova i niza drugih ljudi koji se predstavljaju kao menadžeri, otkriveni su zanimljivi detalji o namještanju utakmica i poslovanju sportskih kladionica. Za serijal je govorilo više od 20 sugovornika, dužnosnici, menadžeri, suci, nogometaši, a o svojim saznanjima o korupciji u srpskom nogometu pričao je i bivši dugogodišnji predsednik Uefe, Lenart Johansson.

SUDAC U BiH ODREDIO IZVOĐAČA PENALA
Svojedobno je u regionalnoj ligi BiH sudac kod 0-0 dosudio penal koji su domaćini promašili. Ubrzo je dosudio još jedan penal za domaćine, izvođač je bio isti, ali ni ovaj put nije uspio dati gol. No sudac nije odustajao, dosudio je i treći penal. Ponovno je krenuo isti igrač, no sudac ga je povukao i rekao: “Ti nećeš više!”.

BUGARI KRENULI S AKCIJAMA UHIĆENJA
Nakon što su tri suca progovorila o korupciji i namještanju, bugarska tajna služba u rujnu je uhitila člana Izvršnog odbora bugarskog nogometnog saveza Ivana Lekova. Državni tužitelj Nikolaj Kokinov najavio je nova uhićenja i naglasio kako je vlada krenula u rat s nogometnom mafijom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • zlundralo 08.12.2008.

    da,da....hehehe...sudac je legenda,Mamiću dovedi ga u HNL...

  • galleo 08.12.2008.

    ovogaa,marsaxlokk je iz malte ,jel vi novinarcici

  • nix_zgd 08.12.2008.

    kwedi, postao si popularan možda dobiješ neki transfer u real il tak neš...kakav glupan

Komentiraj...
Vidi sve komentare