To je to što me zanima!

U samo osam godina karijere, Janica je srušila sve rekorde

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Profesionalnu karijeru počela je sa 16 godina, 1998., a tad je 'upala' u reprezentaciju koja je išla na ZOI u Nagano. Osam g. kasnije iza sebe je imala 30 pobjeda u SK-u
Vidi originalni članak

Janica Kostelić 'trajala' je samo osam godina, a iako će 'zvučati' patetično, u potpunosti je promijenila žensko skijanje. Bez sumnje je jedna od najvećih skijašica svih vremena, vjerojatno i najbolja. 

Profesionalnu karijeru počela je s tek 16 godina, 1998. godine, a tad je 'upala' u reprezentaciju koja je išla na ZOI u Nagano. Natjecala se u pet disciplina, a najbolji rezultat bio joj je osmo mjesto u kombinaciji. Godinu kasnije pobijedila je na jednoj utrci Svjetskog kupa, u slalomu. Otišla je na prvu operaciju, a onda je krenula 'berba' pobjeda. 

Dovoljno je reći da je jedina skijašica s tri zlatne medalje s jednih Igara i jedina skijašica s četiri zlata ukupno. Osim Pernille Wiberg i Petre Kronberger, pobijedila je u svih pet diciplina. Samo su ona i Kronberger pobijedile u svim disciplinama u istoj sezoni. Također, Janica drži rekord po najviše osvojenih bodova u jednoj sezoni, čak 1970 u sezoni 2005/06.

Janica je bila i ostala pobjednica, a slavlje je jedina asocijacija na njenu karijeru. Tko zna gdje bi joj bio kraj da se nije umirovila 2006. sa samo 24 godine.

Svi Janičini uspjesi:

- 30 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa (jedna u spustu, dvije u veleslalomu, 20 u slalomu, jedna u Super G-u, šest u kombinaciji)

- 55 plasmana na pobjednički podij na utrkama FIS Svjetskog kupa

- 109 "top 10" plasmana na utrkama FIS Svjetskog kupa

- tri osvojena velika Kristalna globusa ukupne pobjednice FIS Svjetskog kupa (01.,03.,06.)

- tri osvojena mala Kristalna globusa slalomske pobjednice FIS Svjetskog kupa

- peterostruka svjetska prvakinja s FIS Svjetskih prvenstava u St. Moritzu 2003. i Bormiju/St. Caterini 2005. (dva puta slalom, dva puta kombinacija, jednom spust)

- četverostruka olimpijska pobjednica sa Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. i Torinu 2006. godine (veleslalom, dvaput kombinacija, slalom)

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mazaluna 19.03.2011.

    Svaka čast Kostelićima za sportske rezultate,ali ja svoju djecu ne bi tako iskorištavala.Nije sve to vrijedno toga (novac im je bio bitan) i na kraju nitko za njih vani ni nezna.Janićina i Ivićina polusestra koja živi u Engleskoj je rekla da tamo nitko ne gleda skijanje i da nitko nezna za Janicu.Eto toliko o tome.

Komentiraj...
Vidi sve komentare