To je to što me zanima!

'U Švedskoj sam igrao košarku s velikim Scottiejem Pippenom'

Splitov košarkaš Srđan Subotić igrao je za Sundsvall u kojemu je igrao sa slavnim Pippenom. Scottie je došao igrati u Švedsku jer je potrošio milijune i bankrotirao
Vidi originalni članak

Švedska je košarkaška provincija u kojoj većina igrača ujutro radi ili studira, a popodne se druži s loptom. Stvar donekle spašavaju po četiri stranca u boljim klubovima. 

Iznenadio sam se kad smo slavili naslov prvaka. Nisam znao da grad ima toliko stanovnika jer preko tjedna na ulicama nema nikoga

- Bio sam skeptičan prihvatiti ponudu da zaigram u Švedskoj, a na kraju sam ostao četiri godine - kaže Subotić. 

Iznenadio se kada su navijači njegova Sundsvalla priredili doček u povodu osvajanja naslova prvaka Švedske. 

- Bila je velika fešta, vozili su nas u vatrogasnom vozilu po gradu, a navijači su slavili. Živio sam tamo godinu dana i nisam vjerovao da grad ima toliko stanovnika. U Švedskoj su svi preko tjedna na relaciji kuća - posao, nema nikoga vani. Izlazi se samo vikendom.

Uprava Sundsvalla pokušala je popularizirati košarku dovođenjem legende NBA lige Scottieja Pippena u momčad. 

- Pippen je bio pravi magnet za gledatelje, ali i za nas suigrače. Iako o njemu kruži glas kao o arogantnom tipu, mene je oduševio jednostavnošću i pristupačnošću. Ničim se nije izdvajao od ostalih. Istina, bio je na zalazu karijere i trebalo mu je dugo da se oporavi nakon treninga i utakmica, ali vidjelo se da je velik košarkaš. 

A Šveđani pokušavaju dovođenjem zvijezda nekako popularizirati košarku, no to im zasad baš i ne uspijeva.

- Zima je rezervirana za hokej, skijanje i sve što ima veze sa snijegom. Ostatak godine prati se nogomet, pa tek onda ostali sportovi. U Švedskoj je curling mnogo popularniji i posjećeniji od košarke - kaže Subotić te uvjerava i kako ne stoji stereotip da je u Švedskoj život izarazito skup. 

- Svakodnevne životne potrebe, hrana, zdravstvo, stanovanje... na razini su cijena u Hrvatskoj. No luksuz je papreno skup. Izlasci u restorane, cigarete, alkohol, automobili, to je sve 4-5 puta skuplje no kod nas.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • torcida_dinamo 02.05.2011.

    kutija Malbora kosta 5 €. Alkohol se moze kupiti samo u posebnim trgovinama. Onda svedi idu u Dansku u kojoj je alkohol mnogo jeftiniji i tamo nakupuju hektolitre toga.

  • Florida 02.05.2011.

    a place u nas i u svedskoj su u kakvom omjeru Suboticu??? sigurno nije u svedskoj placa ovako mala ka u nas (ako se sricom primi)...

Komentiraj...
Vidi sve komentare