To je to što me zanima!

Udarac "panenka" izmislio sam zbog piva i čokolade...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ime legende češkog nogometa postalo je sinonim za pucanje penala potkopavanjem lopte. U karijeri je rođeni Pražanin tek jednomt promašio panenku
Vidi originalni članak

Krcata beogradska Marakana gledala je finale Europskog prvenstva 1976. Čehoslovačka je dvaput vodila, Zapadna Njemačka oba se puta vraćala. I odluka je, prvi put u povijesti na EP-u, pala iz penala. Sedam igrača su zabili, a prvi je pogriješio Uli Hoeness. I loptu je uzeo Antonin Panenka. Zabije li, Čehoslovačka je prvak Europe. Zaletio se, Sepp Maier se bacio u stranu, a on lagano potkopao loptu...
- Maier je i danas ljut na mene jer sam ga učinio smiješnim. Ali nije mi to bila namjera, samo sam želio zabiti - rekao je 61-godišnji Panenka.
Čak 35 puta u karijeri zabio je penal na taj način, svi koji su kasnije pokušali nešto slično pucali su “panenku”.
- Ponosan sam na taj udarac, ali malo mi smeta što je zbog njega zaboravljeno sve ostalo što sam napravio u karijeri - požalio se legendarni Čeh.
Prije nego je otišao u bečki Rapid, Panenka je 14 godina nosio dres praškog Bohemiansa. U to vrijeme nastao je najslavniji udarac svih vremena.
- Često sam s golmanom Zdenekom Hruškom ostajao nakon treninga vježbati slobodnjake i penale. Da bi bilo zanimljivije, počeli smo se kladiti u pivo i čokoladu. No on je bio sjajan golman i počeo sam gubiti oklade pa sam morao smisliti nešto novo. Dobra strana tih oklada je što sam doveo udarac do savršenstva, a loša što sam se počeo debljati od toliko čokolade - ispričao je Panenka, koji je svjestan da je sve moglo završiti i drugačije:
- Da mi udarac u finalu nije uspio, da sam promašio, vjerojatno bih sljedećih 30 godina radio na traci u tvornici. A možda bi i tadašnji komunistički režim pomislio da sam se narugao narodu... I ne bih se dobro proveo.

'NIKAD GA NISAM DOBIO U SLOBODNJACIMA'
Zlatko Kranjčar s Panenkom je igrao za bečki Rapid od 1983. do 1985. godine.
- Velik igrač i velik čovjek - rekao je Cico:
- Bili smo karakterno bliski, puno smo se družili i izvan terena. A Hans Krankl, on i ja znali smo ostajati nakon treninga i natjecati se u slobodnjacima. Nikad ga nismo uspjeli dobiti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Prince Vegeta 18.07.2010.

    sjajan udarac, ali i za to moraš biti jako pametan. Mislim, ko bi na finalu EP, zadnji udarac s bijele točke kao golman ostao na sredini?? Nitko, zato je pametno potkopao po sredini, ali vidio sam ja i dns i bolje panenke (potkopavanje po kutovima)npr. lagano potkopaš u lijevi kut malo višlje i golman to ne skida

  • romanista 18.07.2010.

    mislio sam da je slika cice zbog sinonima za pivo publicirana

  • Demantiram 18.07.2010.

    svaka čast... kapa do poda

Komentiraj...
Vidi sve komentare