To je to što me zanima!

Uefa se prisjetila: Dan kada je Pletikosa primio gol s centra

Hrvatska je prije 22 godine izgubila od Nizozemske (2-1) u prvom kolu Eura U-21, a taj susret obilježio je nesvakidašnji gol kojeg je primio Stipe Pletikosa. Uefa se danas prisjetila kako je to izgledalo
Vidi originalni članak

Prije 22 godine hrvatska javnost je s velikim očekivanjima ispratila našu mladu reprezentaciju na Euro U-21 u Slovačkoj. Talentiranu reprezentaciju predvodili su Jurica Vranješ, Igor Bišćan, Tomislav Šokota, Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Boško Balaban, a izbornik je bio Ivo Šušak.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bile su velike najave, no na kraju smo prvenstvo završili zakucani na dno. Taj turnir po dobrome ne pamti ni legendarni hrvatski golman Stipe Pletikosa (43) koji je bio akter jednog od najluđih golova u povijesti prvenstava. Uefa je zagrabila u ropotarnicu povijesti i prisjetila se toga.

Hrvatska je u 1. kolu izgubila od Nizozemske s 2-1, a susret je obilježio gol kojeg je Pletikosa primio s centra.

Hrvatska je tog 27. svibnja 2000. godine povela u 20. minuti golom Darka Miladina, a Nizozemci su izjednačili u 42. minuti. Nekadašnji član Barcelone i Bayerna Mark Van Bommel primio je loptu na centru, bacio oko na naš gol i vidio tada mlađahnog Stipu Pletikosu koji je izašao sa svog gola. Opalio je Nizozemac s centra, prebacio visokog Stipu i zabio za 1-1. Inače, Van Bommelu je danas 45. rođendan pa mu je Uefa ovim golom i čestitala. Nizozemska je na kraju slavila 2-1 golom Jana Vennegoor of Hesselinka

Srećom, taj gol nije poljuljao našeg Pletu. Napravio je veliku karijeru u kojoj je igrao za Hajduk, Šahtar, Spartak, Rostov, Deportivo, a za 'vatrene' je skupio čak 114 nastupa. Danas radi kao direktor hrvatske reprezentacije.

U drugom kolu Hrvatska je odigrala 0-0 protiv Španjolske, a potom u zadnjem kolu izgubila od Češke sa 3-4. Hrvatska je povela golom Anthonyja Šerića u 4. minuti, Češka je okrenula rezultat golovima Lukaša Došeka (44-11m) i Milana Baroša (54). Igor Tudor je izjednačio u 57. minuti, no tri minuta kasnije Adam Petrouš je iz kaznenog udarca doveo češku u novo vodstvo. Libor Sionoko je u 80. povećao na 4-2, a Tudor je pet minuta prije kraja postavio konačnih 4-3. Hrvatska je na koncu bila posljednja u skupini s jednim bodom.

Zanimljivo, prvu pobjedu dočekali smo tek u četvrtom nastupu. Prošle godine na Euru u Sloveniji i Mađarskoj naši mladići pobijedili su Švicarsku pa na koncu i izborili povijesno četvrtfinale gdje su ih izbacili Španjolci. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • derventski 23.04.2022.

    Bio je loš golman ali se znao uvući predsjedniku Hns …i sad je kao neki organ u hns😝

  • Kegla💪🏻 23.04.2022.

    Nikad nije bio neki golman

  • Jogurtaši 23.04.2022.

    Užas, dnodna od golmana. Na velikim natjecanjima svaka lopta upućena prema našem golu je potencijalna opasnost. Lik nije ništa obranio, da nije dalmatinac ne bi bio niti blizu reprezentacije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare