To je to što me zanima!

Umjetni tereni uzrokuju rak? Oboljelo 158 igrača u SAD-u

"OTROVNI NOGOMET" Sintetički tereni s umjetnom travom puni su gumenih komadića koji sadrže toksične i kancerogene kemikalije, poput žive, olova i arsena
Vidi originalni članak

Amy Griffin, bivša američka nogometna reprezentativka, tvrdi da je dosad otkrila 158 nogometaša u SAD-u oboljelih od raka koji su izravno povezani s nogometnim terenima s umjetnom podlogom.

Prije tri godine od ne-Hodgkinova limfona preminula je 25-godišnja Austen Everett, čija je smrt i potaknula sumnje u opasnost igranja na umjetnoj travi.

Zapravo, samo igranje na sintetičkoj podlozi nije opasno po zdravlje, no umjetna podloga ispunjena je gumenim komadićima koji čuvaju umjetnu travu od uništavanja te pomažu u boljem upijanju vode i prirodnijem odskoku lopte. No ti gumeni komadići sadrže kancerogene elemente, poput benzena, olova, arsena i žive.

- Problem je kad ta guma u duelima dospije u usta nogometaša te je igrači nehotice progutaju. Zato i ne čudi podatak da čak 60 posto svih oboljelih čine golmani - istaknula je Griffin.

Američki nogometni savez uputio je apel Fifi da istraži jesu li umjetni tereni opasni po život ili se na njima može igrati.

Proizvođači umjetnih travnjaka demantirali su da je njihov proizvod uzročnik raka. Te tvrdnje osnažili su i rezultatima više od 50 istraživanja koja nisu pronašla nikakvu opasnost za zdravlja nogometaša.

Umjetnu travu u 60-ima razvila je američka biotehnološka tvrtka Monsanto. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Kenjara 24.04.2017.

    Nije samo u SAD, i Nizozemskoj i Njemačkoj se isto radi na micanju umjetne trave. Ajmo malo zdravo razmišljat, ako udahneš organsku travu sa vremenom će u tijelu nestati, ako udahneš plastiku ili gumu neće, ili neki od vas misle da je plastika u plućima zdrava?

  • lazarat 06.02.2016.

    Umjetnu travu u 60-ima razvila je američka biotehnološka tvrtka Monsanto. CIm ovo cujem naravno da je moguce da uzrokuje rak.

  • napoleonov sin 06.02.2016.

    infekcije uzroku rak,inače umjetna bolest koju je izmislila svj.zdrav.org.

Komentiraj...
Vidi sve komentare