To je to što me zanima!

Van Dijk iznenađen, a Ronaldo odsutan: Leo, je li zasluženo?

Prvi put nakon četiri godine Lionel Messi proglašen je najboljim nogometašem svijeta prema Fifinu izboru. Van Dijka su mnogi vidjeli na tronu, a Ronaldo je bojkotirao dodjelu
Vidi originalni članak

Virgil van Dijk (28) bio je favorit za Fifinu nagradu najboljeg nogometaša svijeta u prošloj sezoni, no kipić hrvatske dizajnerice Ane Barbić Katičić otišao je u ruke Lionela Messija (32), odlučili su glasovi izbornika, kapetana, novinara i navijača.

Zasluženo?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Leova čarolija

Argentinac je s Barcelonom prošle sezone dominantno osvojio španjolsko prvenstvo i osvojio Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca neke europske lige s 36 golova, a čak 51 u svim natjecanjima. Trofej La Lige bio mu je i jedini u prošloj sezoni jer je zapeo u finalu Kupa kralja, polufinalu Lige prvaka i Copa Américe.

No Leo je bio dominantan i u drugim statističkim pokazateljima: peti prema broju asistencija, treći prema kreiranim prilikama iz slobodne igre, četvrti u uspješnim driblinzima, drugi u dodavanjima u završnu trećinu i prvi u udarcima u stativu odnosno prečku.

Neki će reći da Messi prošle sezone nije napravio ništa posebno, no to "ništa posebno" u standardima prosječnog nogometaša i dalje je izvanredno. Kao da smo navikli da Messi sam rješava utakmice i zabija nevjerojatne golove pa se mora dogoditi neko novo čudo da bi ga se izdvajalo i divilo mu se.

KOLEGE ZNAJU Koliko ga cijene: I kad nije na zavidnoj razini, Luka je u vrhu

Virgilova dominacija

Van Dijk u milansku je La Scalu stigao s osvojenom nagradom za najboljeg nogometaša prema izboru Uefe i sasvim sigurno nadao se kako će u vitrine pospremiti i Fifino priznanje. Ne bez razloga jer je stoper Liverpoola osvojio Ligu prvaka, bio najbolji igrač sezone Premiershipa i vodio Nizozemsku do finala Lige nacija.

Glavni problem za najskupljeg obrambenog igrača na svijetu (100 milijuna eura) upravo i jest ta činjenica, što njegove igre nisu toliko brojčano mjerljive i što rijetko zabija golove. Pa jedini osvajač Fifine nagrade za najboljeg igrača godine kao obrambeni igrač bio je Fabio Cannavaro, i to nakon što je 2006. osvojio naslov svjetskog prvaka s Italijom.

Ipak, Van Dijkova igra postala je pravi ogledni primjer za sve obrambene igrače na svijetu. Dominantan i čvrst u duelima, pogotovo zračnim, nizozemski je stoper osobito oduševio.

Nevjerojatno zvuči podatak da ga u 50 utakmica zaredom u Premiershipu nitko nije predriblao, još od ožujka 2018. do kolovoza ove godine, kad je u tome uspio Nicolas Pepe iz Arsenala.

KAKO SU GLASOVALI Luka bez glasa, Van Dijk birao Messija, a Leo njega zaboravio

Ronaldova prilagodba

Cristiano Ronaldo (34) priredbu iz Milana gledao je iz udobnosti doma u obližnjem Torinu, pretpostavljajući da mu se sprema nova "pedala". 

Očekivao je više, nadao se šestom Fifinu priznanju za najboljeg igrača jer je osvojio "scudetto" s Juventusom i bio najbolji igrač Serie A. Zabio je 28 golova za "staru damu" u 43 utakmice i bio njen najbolji strijelac, ali tek četvrti strijelac lige.

No jedna činjenica snažno ide u korist Ronaldu u usporedbi s drugom navedenom dvojicom. Ohrabrio se napustiti španjolsku ligu i Real Madrid i ići u potpuno drugačiju sredinu, u drugačiju ligu i momčad, i tamo biti ponajbolji igrač. To ne može svatko. No ovaj put morao je priznati da je Messi bio bolji.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • zveki14 24.09.2019.

    A je li Ronaldo kao 4. strijelac lige pravom proglašen za najboljeg nogometaša italije??? I radi toga nominiran i za ovu nagradu??? Pa gdje su onda ona prva trojica samo iz ove lige a tek iz drugih??????? E to je prevara stoljeća i marketing!

  • Dustov 24.09.2019.

    Bolji je el pajaro od messija.

  • jolex 24.09.2019.

    Vrlo jednostavno rriba ustanoviti vise te kriterije, ako se gledaju idividualni nastupi messi je tu daleko najbolji bez obzira na VVD kove odlicne igre kao stopera. Ako se gledaju timski uspjesi onda bi nagrada trebala ici VVD. Po meni messi jer je ovo individualna nagrada a ne timska, sad jeli neko vise fasciniran messijevim driblinzima, slobodnima, asistovima, golovima ili VVD ovim obranama , klizecim, duelima, cak i golovima to ovisi od osobe do osobe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare