To je to što me zanima!

Velibor Džarovski: Jedino Dinamo ne želi namještati

Čovjek koji sam sebe naziva Kraljem nogometne mafije, dok su ga drugi označavali najvećim zlom jugo-nogometa, s ponosom govori o svom pozivu
Vidi originalni članak

Velibora Džarovskog neki vole, neki preziru, ali njegova je životna priča zanimljiva svakome. Već godinama bez imalo sustezanja pričao o namještanjima utakmica, u tome je 'priznati majstor'.
"Džaro je samoprozvani Kralj nogometne mafije. S 5.000 organiziranih koncerata i 80 namještenih nogometnih utakmica, bio je jedna od glavnih figura u kriminalnom miljeu bivše Jugoslavije. O svojim 'životnim postignućima' ne boji se govoriti otvoreno", predstavlja Džarovskog Aleksandar Božinovski, autor intervjua za makedonski 'Organized Crime and Coruption Reporting Project'.
- Počeo sam kao nogometaš u dresu kluba Ovče Pole 1968. godine, a kasnije sam igrao i za Jugokoktu. Ali nisam bio dobar nogometaš, trener me uglavnom stavljao na lijevog stopera kada je trebalo izgubiti. Puno više sam uživao u kockanju. Bio sam odličan i u organizaciji zabava, u tome sam dobro zaradio - počeo je razgovor Džarovski, kojega je srpski sportski magazin krajem osamdesetih prozvao 'najvećim zlom jugoslavenskog nogometa'.
Sa svojim poslom započeo je 1973. godine.
- Kako sam namještao? Ma svaki klub ima nekoga tko je slab, igrača koji ima kockarske dugove, treba novac za djevojku ili tako nešto. Obično sam tražio lijeve bekove, centralne braniče ili golmane. Dovoljna je jedna pogreška takvog igrača, ali mora pogriješiti tako da gledatelji to ne primjete. Nije dobro kada presudi crveni karton ili penal. Svi rade na takav način, u Zapadnoj Europi također - opisao je svoj 'poziv' Džarovski i dodao:
- Ne postoji način da vlasti otkriju namještanje. Igrači ne smiju priznati, jer ako priznaju, karijera im je gotova.
Uz puno razgovora o namještanjima u Makedoniji, Velibor Džarovski se dotakao i hrvatskoga nogometa.
- Jedini normalan klub na području bivše Jugoslavije je zagrebački Dinamo. Žele postati veliki europski klub i oni ne namještaju utakmice - uvjerava Džaro, koji kaže kako namještanja ima u njegovoj Makedoniji, ali i svugdje na svijetu:
- Nije bitno radi li se o Makedoniji, Balkanu ili zapadnoj Europi. Sve je isto, samo se cifre mijenjaju.
Legendarni Džaro zna i zašto su stadioni prazni.
- Naravno da su prazni kada navijači znaju što se događa. Baš zato jedino na utakmicama Crvena zvezda-Partizan i Hajduk-Dinamo ima navijača - misli Džarovski, koji nije optimističan po pitanju budućnosti nogometa na ovim prostorima:
- Ma nema budućnosti. Sve dok se kladionice ne izbace iz nogometa, dok se ne promijeni mišljenje da su sve utakmice namještene, stadioni će biti prazni.

NAPISAO SCENARIJ O SAMOM SEBI
Svatko tko sluša Džaru lako može steći dojam da je on na ono što radi - ponosan. Naime, napisao je i scenarij za predstavu prikazanu u Makedonskom narodnom kazalištu. U toj je drami portretirao i samoga sebe...

Idi na 24sata

Komentari 13

  • hogarko 19.02.2009.

    Ma tko gleda to smeće od nogometa,to nije ni za međumejašku ligu.Normalno da u svakoj pori društva cvate kriminal ,negdi više negdi manje.Mi smo obični isprdak za lige petice.

  • BERISLAE 19.02.2009.

    hahahahajduk je 90-tih lažirao prvenstvo u zadnjem kolu pobijedivši Varteksa i omogučio Dinamu da bude prvak.Hvala vam hajdukovci što ste se prodali \"za šaku dolara\".Nakon toga niste imali sreće s \"judinim škudima\".Toliko o vašem poštenju.Al znate onu:Tko o čemu-Hajduk o poštenju.

  • BERISLAE 19.02.2009.

    Kad namjestiš da netko pobijedi ok,ali kad kao hajduk zaostaneš svako,al baš svako prvenstvo 25-30bodova pa se vadiš da je netko protiv tebe,to je bolesno,al ako vam je tako lakše...

Komentiraj...
Vidi sve komentare