Obavijesti

Sport

Komentari 13

Velibor Džarovski: Jedino Dinamo ne želi namještati

Velibor Džarovski: Jedino Dinamo ne želi namještati
1

Čovjek koji sam sebe naziva Kraljem nogometne mafije, dok su ga drugi označavali najvećim zlom jugo-nogometa, s ponosom govori o svom pozivu

VIDEO

Velibora Džarovskog neki vole, neki preziru, ali njegova je životna priča zanimljiva svakome. Već godinama bez imalo sustezanja pričao o namještanjima utakmica, u tome je 'priznati majstor'.
"Džaro je samoprozvani Kralj nogometne mafije. S 5.000 organiziranih koncerata i 80 namještenih nogometnih utakmica, bio je jedna od glavnih figura u kriminalnom miljeu bivše Jugoslavije. O svojim 'životnim postignućima' ne boji se govoriti otvoreno", predstavlja Džarovskog Aleksandar Božinovski, autor intervjua za makedonski 'Organized Crime and Coruption Reporting Project'.
- Počeo sam kao nogometaš u dresu kluba Ovče Pole 1968. godine, a kasnije sam igrao i za Jugokoktu. Ali nisam bio dobar nogometaš, trener me uglavnom stavljao na lijevog stopera kada je trebalo izgubiti. Puno više sam uživao u kockanju. Bio sam odličan i u organizaciji zabava, u tome sam dobro zaradio - počeo je razgovor Džarovski, kojega je srpski sportski magazin krajem osamdesetih prozvao 'najvećim zlom jugoslavenskog nogometa'.
Sa svojim poslom započeo je 1973. godine.
- Kako sam namještao? Ma svaki klub ima nekoga tko je slab, igrača koji ima kockarske dugove, treba novac za djevojku ili tako nešto. Obično sam tražio lijeve bekove, centralne braniče ili golmane. Dovoljna je jedna pogreška takvog igrača, ali mora pogriješiti tako da gledatelji to ne primjete. Nije dobro kada presudi crveni karton ili penal. Svi rade na takav način, u Zapadnoj Europi također - opisao je svoj 'poziv' Džarovski i dodao:
- Ne postoji način da vlasti otkriju namještanje. Igrači ne smiju priznati, jer ako priznaju, karijera im je gotova.
Uz puno razgovora o namještanjima u Makedoniji, Velibor Džarovski se dotakao i hrvatskoga nogometa.
- Jedini normalan klub na području bivše Jugoslavije je zagrebački Dinamo. Žele postati veliki europski klub i oni ne namještaju utakmice - uvjerava Džaro, koji kaže kako namještanja ima u njegovoj Makedoniji, ali i svugdje na svijetu:
- Nije bitno radi li se o Makedoniji, Balkanu ili zapadnoj Europi. Sve je isto, samo se cifre mijenjaju.
Legendarni Džaro zna i zašto su stadioni prazni.
- Naravno da su prazni kada navijači znaju što se događa. Baš zato jedino na utakmicama Crvena zvezda-Partizan i Hajduk-Dinamo ima navijača - misli Džarovski, koji nije optimističan po pitanju budućnosti nogometa na ovim prostorima:
- Ma nema budućnosti. Sve dok se kladionice ne izbace iz nogometa, dok se ne promijeni mišljenje da su sve utakmice namještene, stadioni će biti prazni.

NAPISAO SCENARIJ O SAMOM SEBI
Svatko tko sluša Džaru lako može steći dojam da je on na ono što radi - ponosan. Naime, napisao je i scenarij za predstavu prikazanu u Makedonskom narodnom kazalištu. U toj je drami portretirao i samoga sebe...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija