To je to što me zanima!

Prva HNL 94/95.: Veličanstven uspjeh 'bilih' doma i u Europi

Croatia je zbog grijeha u utakmici protiv Auxerrea izbačena iz Europe, a Hajduk je u dramatičnoj završnici prvenstva osvojio treći naslov prvaka uz sjajan nastup u Europi
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Četvrta sezona Prve HNL 1994./1995. bila je specifična po velikom uspjehu Hajduka - osvajanju sva tri domaća natjecanja te ulasku među osam najboljih momčadi Europe.

Nikad prije i nikad poslije u povijesti Hrvatske nogometne lige momčad Hajduka nije osvojila i prvenstvo i Kup. A u sezoni 1994./1995. "bili" su zaokružili domaće trofeje osvojivši i Superkup. Pridoda li se tome senzacionalan uspjeh Splićana u Europi, jasno je kako je to bila jedna od najvećih sezona u povijesti kluba s Poljuda.

Sezonu su otvorili Hajduk i Croatia utakmicama Superkupa u kojima su Splićani nakon penala slavili u Maksimiru 5-4. Na Poljudu su "bili" pobijedili 1-0 golom Ivice Mornara , koji je u istoj minuti zabio i dobio crveni karton. Igor Cvitanović u uzvratu je vratio stvari na početak golom za izjednačenje, ali lutrija penala otišla je na stranu "majstora s mora".

I nije samo to. Naime, iako je Croatia sve do pet kola prije kraja prvenstva bila vodeća, na kraju je prosula veliku bodovnu prednost pred Splićanima remijima protiv Neretve u Metkoviću (1-1) te Osijeka u Maksimiru (1-1), a ključnim se pokazao poraz od Hajduka u Splitu (3-1).

Hajduk je tako u prvoj sezoni u kojem je pobjeda, umjesto dotadašnja dva, vrijedila tri boda, osvojio treći naslov prvaka Hrvatske. Tomu je dodao i drugi Kup minimalnim pobjedama nad Croatijom u Splitu (3-2) golovima Tome Ercega i Aljoše Asanovića (po dva).

Europski iskorak za momčad Ivana Katalinića bio je uistinu sjajan. "Bili" su ušli u skupinu Lige prvaka izbacivši Legiju iz Varšave s ukupnih 5-0, a potom su u skupini svladali Steauu (1-0), Anderlecht (2-1) te remizirali s Benficom (0-0) i Anderlechtom (0-0). U fantastičnoj prvoj utakmici četvrtfinala na Poljudu Hajduk je odigrao bez golova s Ajaxom, no u uzvratu nije izdržao i s 0-3 završio je svoju najuspješniju europsku sezonu. Ajax je, pak, na kraju osvojio Europu.

Osijek je te sezone osvojio treće mjesto, ali je zbog Croatijina izbacivanja iz Europe zbog navijačkih nereda i napada na delegata čuvenog klupskog sponzora Majana Dabića u utakmici protiv Auxerrea dobio šansu natjecati se u Kupu Uefe. Imali su "bijelo-plavi" i najboljeg strijelca lige u svojim redovima, Roberta Špehara kojemu su 23 postignuta gola osigurala unosan transfer u Club Brugge i početak bogate inozemne karijere.

Broj prvoligaša te se sezone smanjio s 18 na 16 članova , a Neretva i Marsonia po prvi su put zaigrali među najboljim hrvatskim klubovima. Brođani su na kraju bili hit prvenstva osvojivši peto mjesto, a ligu zbog proširenja na dvije prve lige za sezonu 1995./1996. nije napustio nijedan klub.

HNL 1994./1995.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Robert Špehar (Osijek) - 23 gola
  • ušli: Neretva , Marsonia
  • ispali: nitko
Idi na 24sata

Komentari 96

  • dulama2 22.06.2015.

    davno,davno bilo je......

  • pipolino 21.06.2015.

    Kada će već jednom Hajduk i njegovi novinari, prestati živjeti u prošlosti i gledati na sadašnjost i budućnost.I ja sam 95. imao plaču 2.000 DEM, a za 100 sam mogao sa društvom jesti i piti cijelu noć.Danas nemam ni pola od toga, a sa cijelom plačom se ne mogu ni sam napiti, jer je premala.Zato počnite raditi a ne cmizdriti za starim vremenima.

  • Nemo1308 21.06.2015.

    HAJDUK Uzroci ovakvog stanja u klubu svjetle tradicije, su ociti za svakoga tko to zeli viditi. Regija koja zivotari bez zdrave privrede ne moze biti potpora za zdrav i uspjesan razvoj sporta. Citavo drzavno rukovodstvo trebalo bi se pozabavit sa ovim jer stvari su vrlo dobro poznate, kao i njihovi uzroci, samo sto odgovorni guraju problem "pod tapet", a kasnije ce biti kasno: NEVOLJE HAJDUKA SU ZAPRAVO NEVOLJE CITAVE REGIJE - DALMACIJE - Sve je to zapocelo i planirano od drzavnog vrha (Ivic-Pasalic, Kutle i ekipa na celu sa velikim mestrom pravnih smicalica V. Seksom,koji je osmislio zakone po kojima se moze "posteno krasti" dok hrvatska mladost gine i krvari na bojisnici...) kada su organizirali "privatizaciju" i kroz nju pokrali sve sto se dalo pokrasti, zdravu supstancu, koju nisu uspili pospremiti u vlastite dzepove, premjustili u ZG, pa ako hoces zaposliti dite, posalji ga u ZG. Da ironija bude veca, sada im po ZG smetaju "tovari". Nedavno sam cuo podatak da od 10 zaradjenih kuna u Turizmu, 9 ide u ZG, a ona preostala 1 svim ostalim zupanijama - s obzirom da to nije nitko demantirao, znaci da je istina!?. Sad bi postavio jedno retoricko pitanje: Zasto nitko od lokalnih politicara nikada nije u Saboru progovorio o tome? Namece se odgovor kao jedini vjerovatan - JUDINE SKUDE! Ima li jos naivnih koji ne razumiju zasto je splitski sport toliko potonuo i grca u financijkim problemima, a zagrebacki je, prema zeljama Velikog pok.vodje, toliko nadmocan. U osnovi to je bila njegova ideja i zelja da se konacno ponizi Hajduk, Jugoplastika, Split, ma ne samo oni, vec cijela jedna regija "Juzna Hrvatska" (opet njegova ideja da se ime Dalmacije izbrise iz toponima?) Kakav jadnik! Kako je moguce da nitko od toliko "nadarenih" novinara i politicara iz Dalmacije nikada o tome ne

Komentiraj...
Vidi sve komentare