Obavijesti

Sport

Komentari 96

Prva HNL 94/95.: Veličanstven uspjeh 'bilih' doma i u Europi

Prva HNL 94/95.: Veličanstven uspjeh 'bilih' doma i u Europi
4

Croatia je zbog grijeha u utakmici protiv Auxerrea izbačena iz Europe, a Hajduk je u dramatičnoj završnici prvenstva osvojio treći naslov prvaka uz sjajan nastup u Europi

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Četvrta sezona Prve HNL 1994./1995. bila je specifična po velikom uspjehu Hajduka - osvajanju sva tri domaća natjecanja te ulasku među osam najboljih momčadi Europe.

Nikad prije i nikad poslije u povijesti Hrvatske nogometne lige momčad Hajduka nije osvojila i prvenstvo i Kup. A u sezoni 1994./1995. "bili" su zaokružili domaće trofeje osvojivši i Superkup. Pridoda li se tome senzacionalan uspjeh Splićana u Europi, jasno je kako je to bila jedna od najvećih sezona u povijesti kluba s Poljuda.

Sezonu su otvorili Hajduk i Croatia utakmicama Superkupa u kojima su Splićani nakon penala slavili u Maksimiru 5-4. Na Poljudu su "bili" pobijedili 1-0 golom Ivice Mornara , koji je u istoj minuti zabio i dobio crveni karton. Igor Cvitanović u uzvratu je vratio stvari na početak golom za izjednačenje, ali lutrija penala otišla je na stranu "majstora s mora".

VIDEO

I nije samo to. Naime, iako je Croatia sve do pet kola prije kraja prvenstva bila vodeća, na kraju je prosula veliku bodovnu prednost pred Splićanima remijima protiv Neretve u Metkoviću (1-1) te Osijeka u Maksimiru (1-1), a ključnim se pokazao poraz od Hajduka u Splitu (3-1).

Hajduk je tako u prvoj sezoni u kojem je pobjeda, umjesto dotadašnja dva, vrijedila tri boda, osvojio treći naslov prvaka Hrvatske. Tomu je dodao i drugi Kup minimalnim pobjedama nad Croatijom u Splitu (3-2) golovima Tome Ercega i Aljoše Asanovića (po dva).

VIDEO

Europski iskorak za momčad Ivana Katalinića bio je uistinu sjajan. "Bili" su ušli u skupinu Lige prvaka izbacivši Legiju iz Varšave s ukupnih 5-0, a potom su u skupini svladali Steauu (1-0), Anderlecht (2-1) te remizirali s Benficom (0-0) i Anderlechtom (0-0). U fantastičnoj prvoj utakmici četvrtfinala na Poljudu Hajduk je odigrao bez golova s Ajaxom, no u uzvratu nije izdržao i s 0-3 završio je svoju najuspješniju europsku sezonu. Ajax je, pak, na kraju osvojio Europu.

VIDEO

Osijek je te sezone osvojio treće mjesto, ali je zbog Croatijina izbacivanja iz Europe zbog navijačkih nereda i napada na delegata čuvenog klupskog sponzora Majana Dabića u utakmici protiv Auxerrea dobio šansu natjecati se u Kupu Uefe. Imali su "bijelo-plavi" i najboljeg strijelca lige u svojim redovima, Roberta Špehara kojemu su 23 postignuta gola osigurala unosan transfer u Club Brugge i početak bogate inozemne karijere.

Broj prvoligaša te se sezone smanjio s 18 na 16 članova , a Neretva i Marsonia po prvi su put zaigrali među najboljim hrvatskim klubovima. Brođani su na kraju bili hit prvenstva osvojivši peto mjesto, a ligu zbog proširenja na dvije prve lige za sezonu 1995./1996. nije napustio nijedan klub.

HNL 1994./1995.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Robert Špehar (Osijek) - 23 gola
  • ušli: Neretva , Marsonia
  • ispali: nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu