To je to što me zanima!

VIDEO Hamilton: Hvala Bogu na Halo sustavu, spasio mi je vrat

Jako sam sretan. Hvala Bogu na Halo sustavu. Mislim da me nikad nije udario auto po glavi i bio je to veliki šok za mene. Osjećam se nevjerojatno blagoslovljeno, kazao je Hamilton
Vidi originalni članak

Australac Daniel Ricciardo pobjednik je VN Italije u Monzi, a 14. utrku svjetskog prvenstva Formule 1 obilježio je sudar Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona. 

POGLEDAJTE VIDEO: Lewis Hamilton

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dvojica vodećih u poretku Formule 1 sudarili su se u 26. krugu kad je Nizozemac izgubio kontrolu i prešao Britancu preko glave. 

Snimku nesreće možete pogledati OVDJE.

Hamilton je rekao da je sigurnosni sustav Halo razlog zbog kojeg je ostao živ. Riječ je o zaštitnoj šipci koja je u kokpitu postavljena iznad glave samih vozača, napravljena je od titanija, a teška je oko devet kilograma. 

- Jako sam sretan. Hvala Bogu na Halo sustavu. To me na kraju spasilo. Mislim da me nikad nije udario auto po glavi i bio je to veliki šok za mene. Spasio mi je vrat. Utrkujem se jako dugo i osjećam se nevjerojatno blagoslovljeno jer me netko danas čuvao - rekao je Hamilton nakon što je izvukao živu glavu. 

Naime, dvojac se našao u direktnom okršaju na stazi, Verstappen je pokušavao skrenuti u zavoj, ali njegov desni stražnji kotač završio je iznad Hamiltonove glave. Pogodio ga je u glavu, ali Halo ga je spasio. 

Zanimljivo je da su mnogi vozači bili protiv uvođenja Halo sustava u Formulu 1, a među najglasnijima još 2017. godine bio je Romain Grosjean koji je doživio tešku nesreću na VN Bahreina. Francuski vozač  punom se brzinom zabio u zaštitnu ogradu, njegov se bolid prepolovio i eksplodirao, a na koncu se izvukao tek s opeklinama po rukama i gležnjevima. 

Uvođenje Halo sustava mučio je brojne vozače, pogotovo jer se ta titanijska šipka nalazi u njihovom vidnom polju. 

Šef Mercedesa Toto Wolff zaslužan je za Halo, štitnik koji je Hamiltonu spasio život.

Grafički prikaz sustava Halo možete pogledati OVDJE.

- Bila bi užasna nesreća, o kojoj ne želim ni razmišljati, da nemamo Halo - zaključio je. 

Suci su u konačnici kaznili Verstappena koji je mnoge razočarao zbog reakcije nakon sudara. Ustao je iz bolida te prošao pored Britanca kao da ne postoji, a Hamilton ga je zbog toga otvoreno kritizirao. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • nap 13.09.2021.

    fia POMaze mercedesu max nije trebao bit kaznjen

  • x00x 13.09.2021.

    zasto im jednostavno ne stave krov haha

  • mihic82 13.09.2021.

    Meni ovo vraca onu staru F1 gdje se zna zasto imaju takve plaće, neka sukoba suparništva, pa i bezobrazluka, jer uvijek osim sto si navijao za nekoga svoga imao si nekoga koga ne voliš.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare