To je to što me zanima!

Visašica hrvatskih korijena srušila državni rekord: Riba na gradele mi je najdraže jelo

U nedjelju na australskom prvenstvu, Nicola McDermott srušila je državni rekord u skoku u vis, te se kvalificirala na Olimpijske igre u Tokiju. 'Jako sam povezana s Hrvatskom', rekla je Nicola
Vidi originalni članak

Nicola McDermott (24) postala je prva Australka koja je uspjela preskočiti dva metra. Australska skakačica u vis porijeklom je iz Hrvatske, a ove godine će prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Blanka Vlašić

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nicola je u Sydneyu na australskom prvenstvu, jedina od svojih sunarodnjakinja, uspjela preskočiti visinu od dva metra. 

Osim što je oborila državni rekord, srušila je i prethodni rekord Oceanije koji je postavila Eleanore Patterson u veljači 2020. godine 

- Kad sam padala na strunjaču nisam ništa vidjela, ali onda sam čula zvuk gomile i u tom trenutku kao da je vrijeme stalo. Skok je bio baš onakav kakvog sam ga zamišljala godinama. Sve je napokon postala stvarnost. Probila sam barijeru od dva metra - rekla je McDermott nakon skoka. 

Australka se ponosi hrvatskim korijenima, te rado odlazi na Korčulu u posjet rodbini. 

- Djevojačko prezime majke je Marinović, njezini roditelji (moja baka i djed) rođeni su i odrasli u Blatu na Korčuli te su se preselili u Sydney nakon Drugog svjetskog rata zbog novih prilika koje je Australija pružala. Baka je pomagala u mom odgoju, svaki dan jedemo hrvatsku hranu i razgovaramo s rodbinom, te smo prihvatili hrvatsku kulturu. Jako sam povezana s Hrvatskom - rekla je Nicola prije natjecanja. 

Nicola je Blato prvi put posjetila 2016. godine, a kad ide na europska natjecanja uvijek posjeti rodbinu. 

- Jako sam bliska s članovima obitelji koji žive Prigradici, malom ribarskom mjestu udaljenom četiri kilometara od Blata. Volim otići tamo zbog opuštenog načina života uz more, ali i zbog ljudi. Omiljena hrana mi je riba na gradele s blitvom i krumpirom. Mogla bih to jesti svaki dan - rekla je. 

Nicola, koja se u Zagrebu prvi put natjecala 2020. godine, još je jedna nadarena Australka na popisu sportaša hrvatskih korijena. 

- Mislim da hrvatska genetika daje prednost tjelesnoj građi za brojne sportove, kao što je primjerice visina, ali uspješnost sportaša povezana je i s hrvatskim načinom života. Naučeni smo marljivo raditi, cijeniti obitelj i zajednicu u kojoj živimo - i ako se na to doda talent, mislim da je to dobra formula za sport - objasnila je Nicola. 

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica, umirovljena atletičarka Blanka Vlašić, Nicolin je uzor u ovom sportu. 

- Otkako sam stigla na međunarodnu scenu skokova u vis nakon Rija 2016. godine, nisam imala priliku upoznati je, ali uvjerena sam da će kad tad doći i taj dan.

Nakon odličnih rezultata, Nicolu sada očekuju prve Olimpijske igre u Tokiju. 

- San da mogu srušiti državni rekord u nedjelju se udvostručio što znači da sam se službeno kvalificirala za prve OI - zaključila je visašica.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • NIKE 21.04.2021.

    Još jedna s kojom ćemo se kitit, možemo tako do Adama i Eve onda je Hrvat i Franciss Ngannou.

  • sexy_trubadur 21.04.2021.

    visasica??? a sta je to ???

  • Turbojunkie 21.04.2021.

    Jako je povezana sa HR i redovno glasa za KraDeSve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare