Obavijesti

Sport

Komentari 7

Visašica hrvatskih korijena srušila državni rekord: Riba na gradele mi je najdraže jelo

Visašica hrvatskih korijena srušila državni rekord: Riba na gradele mi je najdraže jelo

U nedjelju na australskom prvenstvu, Nicola McDermott srušila je državni rekord u skoku u vis, te se kvalificirala na Olimpijske igre u Tokiju. 'Jako sam povezana s Hrvatskom', rekla je Nicola

VIDEO

Nicola McDermott (24) postala je prva Australka koja je uspjela preskočiti dva metra. Australska skakačica u vis porijeklom je iz Hrvatske, a ove godine će prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Blanka Vlašić

Pokretanje videa...

Blanka Vlašić - život 01:54

Nicola je u Sydneyu na australskom prvenstvu, jedina od svojih sunarodnjakinja, uspjela preskočiti visinu od dva metra. 

Osim što je oborila državni rekord, srušila je i prethodni rekord Oceanije koji je postavila Eleanore Patterson u veljači 2020. godine 

- Kad sam padala na strunjaču nisam ništa vidjela, ali onda sam čula zvuk gomile i u tom trenutku kao da je vrijeme stalo. Skok je bio baš onakav kakvog sam ga zamišljala godinama. Sve je napokon postala stvarnost. Probila sam barijeru od dva metra - rekla je McDermott nakon skoka. 

Australka se ponosi hrvatskim korijenima, te rado odlazi na Korčulu u posjet rodbini. 

- Djevojačko prezime majke je Marinović, njezini roditelji (moja baka i djed) rođeni su i odrasli u Blatu na Korčuli te su se preselili u Sydney nakon Drugog svjetskog rata zbog novih prilika koje je Australija pružala. Baka je pomagala u mom odgoju, svaki dan jedemo hrvatsku hranu i razgovaramo s rodbinom, te smo prihvatili hrvatsku kulturu. Jako sam povezana s Hrvatskom - rekla je Nicola prije natjecanja. 

Nicola je Blato prvi put posjetila 2016. godine, a kad ide na europska natjecanja uvijek posjeti rodbinu. 

- Jako sam bliska s članovima obitelji koji žive Prigradici, malom ribarskom mjestu udaljenom četiri kilometara od Blata. Volim otići tamo zbog opuštenog načina života uz more, ali i zbog ljudi. Omiljena hrana mi je riba na gradele s blitvom i krumpirom. Mogla bih to jesti svaki dan - rekla je. 

Nicola, koja se u Zagrebu prvi put natjecala 2020. godine, još je jedna nadarena Australka na popisu sportaša hrvatskih korijena. 

- Mislim da hrvatska genetika daje prednost tjelesnoj građi za brojne sportove, kao što je primjerice visina, ali uspješnost sportaša povezana je i s hrvatskim načinom života. Naučeni smo marljivo raditi, cijeniti obitelj i zajednicu u kojoj živimo - i ako se na to doda talent, mislim da je to dobra formula za sport - objasnila je Nicola. 

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica, umirovljena atletičarka Blanka Vlašić, Nicolin je uzor u ovom sportu. 

- Otkako sam stigla na međunarodnu scenu skokova u vis nakon Rija 2016. godine, nisam imala priliku upoznati je, ali uvjerena sam da će kad tad doći i taj dan.

Nakon odličnih rezultata, Nicolu sada očekuju prve Olimpijske igre u Tokiju. 

- San da mogu srušiti državni rekord u nedjelju se udvostručio što znači da sam se službeno kvalificirala za prve OI - zaključila je visašica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'
U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog