To je to što me zanima!

Wada je razočarana zbog Rusa: 'Ovo je velika prijetnja sportu!'

Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO, kazao je Rutherford
Vidi originalni članak

Predstavnici međunarodne antidopinške agencije (WADA) razočarani su nedjeljnom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja ruskim sportašima, unatoč brojnim dokazima o sustavnom dopingiranju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Riju. 

- McLarenovo izviješće je bez sumnje utvrdilo dopinški program na državnoj razini, a to jasno upućuje na to da se Rusiji radi protivno principa poštenoga sporta i krše antidopinška pravila. Razočarani smo jer MOO nije poslušao mišljenje WADE - kazao je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOO-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. 

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između 'kolektivne krivnje' i 'pojedinačne pravde'.

Ne prestaju ni reakcije sportaša pa je olimpijski prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOO-a nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportaši misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara. 

- Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO - kazao je Rutherford.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • fzd 25.07.2016.

    kultura dopinga potječe iz amerike pa ja i dalje ne vidim da ih se kažnjava.

  • marcus89 25.07.2016.

    Nema nikakvog smisla Rusiji zabranit nastup zbog dopinga koji svi koriste. Kad bi se doping kažnjavao diskvalifikacijom, ne bi ni jedan sportaš bio na olimpijskim igrama

  • obama terorist 25.07.2016.

    Ovakvo nesto je nedopustivo,da MOO dopusta ruskim sportasima da nastupe na OI iako je njihov savez mjenjao doping nalaze....koga briga tko je cist a tko nije o tome su trebali prije razmisljat sta su oni mislili da mogu radit sta zele????pod hitno zabranit svima nastup pa neka sa Savezom rasprave tko je bio kriv a tko nije!!!!zabranit nastupe na barem 2olimpijade pa da to bude poruka svima za ubuduce!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare