Obavijesti

Sport

Komentari 11

Wada je razočarana zbog Rusa: 'Ovo je velika prijetnja sportu!'

Wada je razočarana zbog Rusa: 'Ovo je velika prijetnja sportu!'
1

Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO, kazao je Rutherford

VIDEO

Predstavnici međunarodne antidopinške agencije (WADA) razočarani su nedjeljnom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja ruskim sportašima, unatoč brojnim dokazima o sustavnom dopingiranju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Riju. 

- McLarenovo izviješće je bez sumnje utvrdilo dopinški program na državnoj razini, a to jasno upućuje na to da se Rusiji radi protivno principa poštenoga sporta i krše antidopinška pravila. Razočarani smo jer MOO nije poslušao mišljenje WADE - kazao je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOO-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. 

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između 'kolektivne krivnje' i 'pojedinačne pravde'.

Ne prestaju ni reakcije sportaša pa je olimpijski prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOO-a nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportaši misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara. 

- Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO - kazao je Rutherford.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...