To je to što me zanima!

Životinjska sreća: Ribice, ovce i papige kao amajlije

Brojni klubovi pokušavaju sreću izazvati na vrlo bizarne načine. Švicarski Zürich je 'usvojio' bika koji im je uletio na trening. Brzo su odustali...
Vidi originalni članak

Prije deset godina na trening nogometaša Züricha uletio je bik, pobjegavši iz obližnje klaonice. Odlučivši ga spasiti sigurne smrti, dopredsjednik Züricha ga je otkupio i postavio za maskotu kluba. Bik je nazvan Maradona. Na prvoj sljedećoj utakmici, protiv St. Gallena, bik je podivljao i po terenu počeo ganjati igrače St. Gallena. Pobjegli su iza gola, a bik je stajao na penalu i čekao ih. Uletjeli su navijači, napao je i njih, no uspjeli su ga zaustaviti. Maradona više nije bio maskota kluba.
Mnogi klubovi kao potporu ili znak sreće na teren izvedu životinju. Tako svaku domaću utakmicu Kölna sa strane gleda jarac Hennes VII odjeven u Kölnove boje.
Prije svake utakmice na stadion Benfice doleti veliki sokol. Taj je ritual iznenadio je Pabla Aimara, kojemu je sletio na ruku.
- Rekli su mi da ću na predstavljanju morati u ruci držati sokola. Iskreno, nikada se nisam više bojao u životu. Nije ugodno, ali veliko iskustvo. Znam da je sokol pripitomljen, ali opet... - rekao je Pablo Aimar, ovogodišnje pojačanje Benfice.
Engleski Ipswich držao je na stadionu piliće, koze i ovce kao znak sreće, a francuski Sedan je, ušavši dvaput u finale Kupa Francuske, odlučio da igrače iz svlačionice predvodi - divlja svinja. Nije se pokazalo sretnim rješenjem, oba finala je izgubio.


HENNES VEĆ 58 GODINA
Čelnici Kölna 1950. kupili su jarca i nazvali ga Hennes. Prije svake domaće utakmice izvedu jarca, koji se prošeće atletskom stazom, a tribine plješću. Čim utakmica počne, Hennes se povuče izvan terena i “gleda” utakmicu. Trenutačno egzistira Hennes VIII.
PAPIGA PJEVALA IGRAČIMA 10 GODINA
Prije 99 godina, 1909., igrači Tottenhama bili su na turneji u Urugvaju i Argentini. Organiziran je maskenbal, a pobijedila su dva igrača Tottenhama koji su se preodjenuli u gusare, na jedno oko stavili crni povez, a na rame stavili papigu. Papiga je bila zaštitni znak Tottenhama sljedećih 10 godina, dok nije uginula.
ZLAZNA RIBICA ZA PODIZANJE MORALA
Tijekom poplave 2005. iz kuće preko puta stadiona Carlisle Uniteda doplivala je zlatna ribica. Kći vlasnika Emma Story brzo ju je zgrabila i stavila u veliku vazu. Carlisle je sljedeću utakmicu pobijedio Redditch, a ribica Judy postala je maskota koja predstavlja pobjednički duh momčadi.
OŠIŠALI OVCU KAKO BI KONAČNO POBIJEDILI
Nogometaše škotskoga Kilmarnocka navijači ostalih klubova zvali su pastiri. Predsjednik kluba živio je na obližnjoj farmi i odlučio je da ovca bude zaštitni znak kluba. Loše je krenulo i nisu mogli nikog pobijediti.
- Ošišajte ovcu jer ne možete nikog drugog - smijali su se navijači Aberdeena, Rangersa i Celtica. Čelnici Kilmarnocka su stvarno ošišali ovcu i uspjeli konačno pobijediti.
NAVIJAČI OBOŽAVAJU ZLATNOG ORLA
Njemački bundesligaš Eintracht iz Frankfurta u grbu ima orla. Navijači su dugo prizivali pravog orla, vjerujući da će to klubu donijeti uspjeh. Prije dvije godine predsjednik kluba otišao je u zoološki vrt u Hanau. Kupio je orla zlatne boje i organiziran je referendum za ime. Najviše navijača bilo je za Attilu. Orao je i danas na stadionu Eintrachta.
COSTU ZA POVRATAK NAGRADILI SOKOLOM
Prije dvije godine Rui Costa vratio se u Benficu da bi u matičnom klubu okončao karijeru. Kao i svaki novi igrač, i Portugalac je na predstavljanju morao na ruci ponijeti klupskog sokola.
- Nije vam svejedno, ali morate se smijati. Brzo je prošlo - rekao je Manuel Rui Costa.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • z501 01.12.2008.

    a koja je od dinama maskota ? da nije možda pudlica

Komentiraj...
Vidi sve komentare