To je to što me zanima!

'Žutko' se vraća na Gripe, 'Bili' i 'Cico' su otišli u povijest...

"Žutko" se vraća na Gripe, postaje službena maskota KK Splita, a već je u pripremi cijela linija proizvoda, koja će biti predstavljena uoči početka sezone 2020/21, baš kao i kolekcija odjevnih predmeta "Jugoplastika"...
Vidi originalni članak

- Ponosno objavljujemo da je u Žutom salonu na Gripama potpisan ugovor o korištenju prava između KK Splita i Neire i Deana Milišića, nasljednicima Zdenka Milišića, autora maskote "Žutko". Na ovaj način "Žutko" se vraća na Gripe, postaje službena maskota KK Splita, a već je u pripremi cijela linija proizvoda, koja će biti predstavljena uoči početka sezone 2020/21, baš kao i kolekcija odjevnih predmeta "Jugoplastika" (retro dresovi, dukserice, pamučne majice), koja će biti dostupna već tijekom ljeta - objavili su lijepu vijest čelnici KK Splita.

- Presretni smo potpisivanjem ovog ugovora o ustupanja prava. To znači da će uspomena na našeg oca živjeti i dalje što nam je najvažnije - kazala je Neira Milišić.

- Ovo je velika stvar za naš klub, obostrano zadovoljstvo i sreća je što će "Žutko" ponovno postati maskota kluba. Hvala obitelji Milišić što su našem klubu izašli u susret - rekao je direktor KK Splita Edo Blažević.

Za pravnu stranu brinuo se odvjetnik Ivo Smrke, koji je zastupao obitelj Milišić.
- Posebno nam je drago što smo kao odvjetnički ured sudjelovali u potpisivanju ugovora, koji je dio povijesti - kazao je Smrke.

Inače, 'Žutko' je nastao sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao plod suradnje splitskog kluba koji se tada zvao Jugoplastika i istoimene tvornice po kojoj je nosio sponzorsko ime. Izrađen je kao maskota kluba ali i legendarnog kapetana Rate Tvrdića. Po sličnom uzorku napravljene su i maskota Dinama 'Cico' i Hajduka 'Bili', ali su oba otišla u zaborav.

Doduše, Hajdukovu maskotu 'Bili' otkupio je privatnik koji je želio s Hajdukom pokrenuti ponovnu izradu, no nisu se dogovorili pa je Hajduk prije nekoliko godina lansirao novu maskotu - 'Rico' po uzoru na nekadašnjeg nogometaša Nikolu Gazdića - Rica, dok je Dinamo zaboravio na 'Cicu' i lansirao maskotu 'Lav Plavko' kao svoju novu maskotu...

Inače, Milišić je kreirao i lutke 'Miško' i 'Miška' za OI u Moskvi, lutku 'Vučko' prema maskoti sarajevskih ZOI 1984., a izvan sporta je napravio maskotu svog voljenog grada Splita, Dalmatinca, te još brojne druge maskote dalmatinskih gradova. Dizajnirao je i desetke kalendara i drugih promotivnih materijala, najviše za Hajduka. Nažalost, zbog prerane smrti ostao je nerealiziran njegov posljednji projekt - 'Madrileno', kojeg je ponudio slavnom madridskom Realu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ante 1987 11.05.2020.

    Maskotu zvan "bili" je privatizira jedan gospodin iz HDZ-a koliko se ja sican i tražia milijun kuna za korištenje nečega šta on nikad nije ni vidija a kamo li izmislija. I tad je hajduk da ne plaća smiješne usluge napravija rica i nadamo se da ga politika nikad neće štufat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare