To je to što me zanima!

10 godina poslije: Jobs je bio u pravu, iPhone je promijenio sve

Prije 10 godina, kad je Steve Jobs predstavio prvi iPhone, teško smo mogli zamisliti koliko će velik značaj taj uređaj igrati u našim životima i za što ćemo ga sve danas koristiti
Vidi originalni članak

iPhone je revolucionarni i magični proizvod… tako je Appleov šef Steve Jobs opisao prvi iPhone kojeg je u San Franciscu predstavio na današnji dan prije 10 godina. Tada je bilo prilično teško predvidjeti koliko će pametni telefoni utjecati na naš život, ali Jobs je imao viziju i bio je u pravu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Appleov iPhone donio je revoluciju u cijelu industriju, promijenio je način na koji komuniciramo, brzinu kojom to radimo, a pametni telefoni danas imaju iznimno velik utjecaj na naš način života. Od trenutka kad se probudimo, pa dok ne odemo spavati, pametni telefoni su tu uz nas. Teško nam je i zamisliti život bez njih, a iako je sve krenulo prije samo deset godina, danas nam se to čini kao daleka prošlost.   

Prezentacija koja mu je obilježila karijeru

- Danas ćemo predstaviti tri revolucionarna proizvoda… ovim je riječima Steve Jobs najavio iPhone. Govorio je o iPodu s velikim ekranom osjetljivim na dodir, revolucionarnom telefonu i naprednom internetskom komunikatoru, a iPhone je to sve spojio u jednom uređaju. Ta Jobsova prezentacija po mnogima je najvažnija u njegovoj karijeri, ali jedna od najznačajnijih u svijetu tehnologije.

Prvi iPhone imao je 3,5-inčni ekran (320x480 piksela), samo 128 MB radne memorije i procesor od 400 MHz. Kamera je snimala fotografije od 2 megapiksela, a telefon nije imao ni 3G podršku. No, šest mjeseci kasnije stigao je na tržište i milijun po milijun grabio sve veći komad kolača.

S godinama je narastao na sadašnjih 4,7 i 5,5 inča, a prošle godine Apple je rekao kako su prodali više od milijardu telefona od 2007. godine.


You will find more statistics at Statista

I dok iPhone Appleu donosi oko 60 posto prihoda, podjednako važan je i App Store, trgovina aplikacijama koja je stigla tek u ljeto 2008. godine sa nekoliko stotina aplikacija. Najnoviji podaci koje je Apple objavio otkrivaju da je App Store samo u prošloj godini developerima donio 20 milijardi dolara, a od 2008. ukupno 60 milijardi dolara. Gornja infografika tako otkriva da je korisnicima sada dostupno oko 2,2 milijarde aplikacija. 

Kako je iPhone napredovao, svaku generaciju pratili su i nezadovoljnici zbog promjena na koje se Apple odlučio. Ista stvar uslijedila je i nakon što je predstavljen iPhone 7. Kod njega se Apple odlučio na uklanjanje klasičnog 3,5 mm utora za slušalice, a kako se čini to je trend koji će preuzeti brojni proizvođači. Čim je predstavljena 'sedmica' krenule su i glasine o sljedećoj generaciji iPhonea koju ćemo vidjeti tek ove jeseni. Tako bi sada mogli vidjeti iPhone čak u tri različite varijante, a analitičari sugeriraju da bi se mnogi koji su preskočili sedmicu upravo sada mogli odlučiti na nadogradnju što će Appleu donijeti nove rekordne prodajne rezultate.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • herewegoagain 10.01.2017.

    Po cemu poseban? Osim po cijeni....Mobitel k'o mobitel...

  • iPhonchek 10.01.2017.

    Naslov sve govori! Jedan iPhone ostale se kopije i okanite se sada"ukrali patenti ukrali ovo ukrali ono, izlizano i prožvakano. Da nije bilo Applea Nebi bilo ni Samsunga ni onih usrsnih Kineza s toga-jedan je iPhone ostalo kopije.

  • blade12 09.01.2017.

    Iphone 4s najjaci iphone ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare