Obavijesti

Tech

Komentari 33

10 godina poslije: Jobs je bio u pravu, iPhone je promijenio sve

10 godina poslije: Jobs je bio u pravu, iPhone je promijenio sve
8

Prije 10 godina, kad je Steve Jobs predstavio prvi iPhone, teško smo mogli zamisliti koliko će velik značaj taj uređaj igrati u našim životima i za što ćemo ga sve danas koristiti

VIDEO

iPhone je revolucionarni i magični proizvod… tako je Appleov šef Steve Jobs opisao prvi iPhone kojeg je u San Franciscu predstavio na današnji dan prije 10 godina. Tada je bilo prilično teško predvidjeti koliko će pametni telefoni utjecati na naš život, ali Jobs je imao viziju i bio je u pravu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:25

Appleov iPhone donio je revoluciju u cijelu industriju, promijenio je način na koji komuniciramo, brzinu kojom to radimo, a pametni telefoni danas imaju iznimno velik utjecaj na naš način života. Od trenutka kad se probudimo, pa dok ne odemo spavati, pametni telefoni su tu uz nas. Teško nam je i zamisliti život bez njih, a iako je sve krenulo prije samo deset godina, danas nam se to čini kao daleka prošlost.   

Prezentacija koja mu je obilježila karijeru

- Danas ćemo predstaviti tri revolucionarna proizvoda… ovim je riječima Steve Jobs najavio iPhone. Govorio je o iPodu s velikim ekranom osjetljivim na dodir, revolucionarnom telefonu i naprednom internetskom komunikatoru, a iPhone je to sve spojio u jednom uređaju. Ta Jobsova prezentacija po mnogima je najvažnija u njegovoj karijeri, ali jedna od najznačajnijih u svijetu tehnologije.

Prvi iPhone imao je 3,5-inčni ekran (320x480 piksela), samo 128 MB radne memorije i procesor od 400 MHz. Kamera je snimala fotografije od 2 megapiksela, a telefon nije imao ni 3G podršku. No, šest mjeseci kasnije stigao je na tržište i milijun po milijun grabio sve veći komad kolača.

S godinama je narastao na sadašnjih 4,7 i 5,5 inča, a prošle godine Apple je rekao kako su prodali više od milijardu telefona od 2007. godine.

Infographic: 10 Years Of The iPhone | Statista
You will find more statistics at Statista

I dok iPhone Appleu donosi oko 60 posto prihoda, podjednako važan je i App Store, trgovina aplikacijama koja je stigla tek u ljeto 2008. godine sa nekoliko stotina aplikacija. Najnoviji podaci koje je Apple objavio otkrivaju da je App Store samo u prošloj godini developerima donio 20 milijardi dolara, a od 2008. ukupno 60 milijardi dolara. Gornja infografika tako otkriva da je korisnicima sada dostupno oko 2,2 milijarde aplikacija. 

Kako je iPhone napredovao, svaku generaciju pratili su i nezadovoljnici zbog promjena na koje se Apple odlučio. Ista stvar uslijedila je i nakon što je predstavljen iPhone 7. Kod njega se Apple odlučio na uklanjanje klasičnog 3,5 mm utora za slušalice, a kako se čini to je trend koji će preuzeti brojni proizvođači. Čim je predstavljena 'sedmica' krenule su i glasine o sljedećoj generaciji iPhonea koju ćemo vidjeti tek ove jeseni. Tako bi sada mogli vidjeti iPhone čak u tri različite varijante, a analitičari sugeriraju da bi se mnogi koji su preskočili sedmicu upravo sada mogli odlučiti na nadogradnju što će Appleu donijeti nove rekordne prodajne rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama