Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

10 godina poslije: Jobs je bio u pravu, iPhone je promijenio sve

Prije 10 godina, kad je Steve Jobs predstavio prvi iPhone, teško smo mogli zamisliti koliko će velik značaj taj uređaj igrati u našim životima i za što ćemo ga sve danas koristiti

Worldwide Developers Conference - Steve Jobs
Foto: DB Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
33 komentara

iPhone je revolucionarni i magični proizvod… tako je Appleov šef Steve Jobs opisao prvi iPhone kojeg je u San Franciscu predstavio na današnji dan prije 10 godina. Tada je bilo prilično teško predvidjeti koliko će pametni telefoni utjecati na naš život, ali Jobs je imao viziju i bio je u pravu.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1193308 / ]

Appleov iPhone donio je revoluciju u cijelu industriju, promijenio je način na koji komuniciramo, brzinu kojom to radimo, a pametni telefoni danas imaju iznimno velik utjecaj na naš način života. Od trenutka kad se probudimo, pa dok ne odemo spavati, pametni telefoni su tu uz nas. Teško nam je i zamisliti život bez njih, a iako je sve krenulo prije samo deset godina, danas nam se to čini kao daleka prošlost.   

Prezentacija koja mu je obilježila karijeru

- Danas ćemo predstaviti tri revolucionarna proizvoda… ovim je riječima Steve Jobs najavio iPhone. Govorio je o iPodu s velikim ekranom osjetljivim na dodir, revolucionarnom telefonu i naprednom internetskom komunikatoru, a iPhone je to sve spojio u jednom uređaju. Ta Jobsova prezentacija po mnogima je najvažnija u njegovoj karijeri, ali jedna od najznačajnijih u svijetu tehnologije.

Prvi iPhone imao je 3,5-inčni ekran (320x480 piksela), samo 128 MB radne memorije i procesor od 400 MHz. Kamera je snimala fotografije od 2 megapiksela, a telefon nije imao ni 3G podršku. No, šest mjeseci kasnije stigao je na tržište i milijun po milijun grabio sve veći komad kolača.

S godinama je narastao na sadašnjih 4,7 i 5,5 inča, a prošle godine Apple je rekao kako su prodali više od milijardu telefona od 2007. godine.

Infographic: 10 Years Of The iPhone | Statista
You will find more statistics at Statista

I dok iPhone Appleu donosi oko 60 posto prihoda, podjednako važan je i App Store, trgovina aplikacijama koja je stigla tek u ljeto 2008. godine sa nekoliko stotina aplikacija. Najnoviji podaci koje je Apple objavio otkrivaju da je App Store samo u prošloj godini developerima donio 20 milijardi dolara, a od 2008. ukupno 60 milijardi dolara. Gornja infografika tako otkriva da je korisnicima sada dostupno oko 2,2 milijarde aplikacija. 

Kako je iPhone napredovao, svaku generaciju pratili su i nezadovoljnici zbog promjena na koje se Apple odlučio. Ista stvar uslijedila je i nakon što je predstavljen iPhone 7. Kod njega se Apple odlučio na uklanjanje klasičnog 3,5 mm utora za slušalice, a kako se čini to je trend koji će preuzeti brojni proizvođači. Čim je predstavljena 'sedmica' krenule su i glasine o sljedećoj generaciji iPhonea koju ćemo vidjeti tek ove jeseni. Tako bi sada mogli vidjeti iPhone čak u tri različite varijante, a analitičari sugeriraju da bi se mnogi koji su preskočili sedmicu upravo sada mogli odlučiti na nadogradnju što će Appleu donijeti nove rekordne prodajne rezultate.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message