To je to što me zanima!

9 savjeta kako na Googleu pronaći baš ono što trebate

Iako svatko zna tražiti i pronaći nešto na Googleu, donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da nađete baš ono što tražite i da to nađete najbrže moguće
Vidi originalni članak

Da, svi znamo upisati nešto u tražilicu Google, ali svi smo se isto tako bar jednom našli u situaciji da su nam se izlistali podaci koji su vrijedili prije tri godine, stari članci ili da smo došli do treće stranice rezultata pretraživanja, a da još nismo dobili potpunu informaciju.

Zato je tu - Google koji nudi savjete za učinkovitije pretraživanje uz pomoć koji ćete naći ono što tražite u svega par sekundi. Ovo je 9 savjeta za bolje i brže guglanje:

1. Kinoprogram

Utipkajte u tražilicu 'movies' i nakon toga grad za koji tražite kinoprogram i izlistat će se filmovi koji u tom trenutku igraju u kinima u tom gradu.

2. Vrijeme

Jednako tako možete dobiti i aktualne informacije o vremenu: jednostavno utipkajte 'weather' i grad za koji vas zanima vrijeme i prognoza.

3. Mjerne jedinice

Ne trebate tražiti online alat koji će vam pretvoriti inče u centimetre, Farenhajte u Celzijuse ili američke veličine cipela u europske - jednostavno to utipkajte u Googleovu tražilicu, primjerice '212F in C'.

REUTERS/PXL

4. Filtriranje prema web stranici

Pretraživanje možete filtrirati tako da prikazuje samo rezultate s određene web stranice tako da uz ključnu riječ koju pretražujete dopišete 'site:..' i url adresu te stranice. Ako vas, primjerice, zanima Vipnetova ponuda iPhonea 6 i u tražilicu upišete 'iPhone 6 site:www.vipnet.hr' prvi rezultat će voditi na Vipnetovu ponudu iPhonea6.

5. Filtriranje prema vrsti dokumenta

Operatorom 'filetype' možete ograničiti pretraživanje tako da dobijete, primjerice, samo dokumente u PDF formatu. Uz riječ ili frazu koju pretražujete samo dodate 'filetype:PDF' ili neki drugi format koji trebate.

6. Određena fraza

Kako biste dobili rezultat za točno određenu frazu, s baš tim redom riječi, stavite je u navodnike. To je vrlo korisno kad tražite točno određene stihove, izreke ili citate.

7. Tražilica slika kao prevoditelj

Ukucali ste u Google određenu riječ iz stranog jezika i dobili njezinu definiciju na engleskom, ali i dalje ne znate što to točno jest. Ništa lakše nego upisati tu istu riječ u Googleovu tražilicu slika  i vidjeti o čemu se točno radi.

8. Tražilica slika kao enciklopedija

Imate neki predmet i nemate pojma što to jest? Fotografirajte ga, na tražilici slika kliknite na ikonu fotoaparata pa odaberite Upload an image, unesite sliku i saznajte što je to.

9. Pretraživanje više fraza

Googleom internet možete pretraživati za više sličnih fraza odjednom, samo ih razdvojite operatorom OR. Primjerice: aplikacija za vježbanje OR aplikacija za trčanje OR fitness aplikacija.

Imate li vi neke svoje trikove za pretraživanje interneta? Recite nam u komentarima!

Idi na 24sata

Komentari 1

  • drsheldoncooper 13.01.2015.

    Već sam znao skoro za sve od ovoga, pomaze, sad sam pogledao ovo za filmove ali ne radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare