Obavijesti

Tech

Komentari 1

9 savjeta kako na Googleu pronaći baš ono što trebate

9 savjeta kako na Googleu pronaći baš ono što trebate
2

Iako svatko zna tražiti i pronaći nešto na Googleu, donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da nađete baš ono što tražite i da to nađete najbrže moguće

VIDEO

Da, svi znamo upisati nešto u tražilicu Google, ali svi smo se isto tako bar jednom našli u situaciji da su nam se izlistali podaci koji su vrijedili prije tri godine, stari članci ili da smo došli do treće stranice rezultata pretraživanja, a da još nismo dobili potpunu informaciju.

Zato je tu - Google koji nudi savjete za učinkovitije pretraživanje uz pomoć koji ćete naći ono što tražite u svega par sekundi. Ovo je 9 savjeta za bolje i brže guglanje:

1. Kinoprogram

Utipkajte u tražilicu 'movies' i nakon toga grad za koji tražite kinoprogram i izlistat će se filmovi koji u tom trenutku igraju u kinima u tom gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Vrijeme

Jednako tako možete dobiti i aktualne informacije o vremenu: jednostavno utipkajte 'weather' i grad za koji vas zanima vrijeme i prognoza.

3. Mjerne jedinice

Ne trebate tražiti online alat koji će vam pretvoriti inče u centimetre, Farenhajte u Celzijuse ili američke veličine cipela u europske - jednostavno to utipkajte u Googleovu tražilicu, primjerice '212F in C'.

REUTERS/PXL

4. Filtriranje prema web stranici

Pretraživanje možete filtrirati tako da prikazuje samo rezultate s određene web stranice tako da uz ključnu riječ koju pretražujete dopišete 'site:..' i url adresu te stranice. Ako vas, primjerice, zanima Vipnetova ponuda iPhonea 6 i u tražilicu upišete 'iPhone 6 site:www.vipnet.hr' prvi rezultat će voditi na Vipnetovu ponudu iPhonea6.

5. Filtriranje prema vrsti dokumenta

Operatorom 'filetype' možete ograničiti pretraživanje tako da dobijete, primjerice, samo dokumente u PDF formatu. Uz riječ ili frazu koju pretražujete samo dodate 'filetype:PDF' ili neki drugi format koji trebate.

6. Određena fraza

Kako biste dobili rezultat za točno određenu frazu, s baš tim redom riječi, stavite je u navodnike. To je vrlo korisno kad tražite točno određene stihove, izreke ili citate.

7. Tražilica slika kao prevoditelj

Ukucali ste u Google određenu riječ iz stranog jezika i dobili njezinu definiciju na engleskom, ali i dalje ne znate što to točno jest. Ništa lakše nego upisati tu istu riječ u Googleovu tražilicu slika  i vidjeti o čemu se točno radi.

8. Tražilica slika kao enciklopedija

Imate neki predmet i nemate pojma što to jest? Fotografirajte ga, na tražilici slika kliknite na ikonu fotoaparata pa odaberite Upload an image, unesite sliku i saznajte što je to.

9. Pretraživanje više fraza

Googleom internet možete pretraživati za više sličnih fraza odjednom, samo ih razdvojite operatorom OR. Primjerice: aplikacija za vježbanje OR aplikacija za trčanje OR fitness aplikacija.

Imate li vi neke svoje trikove za pretraživanje interneta? Recite nam u komentarima!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije