To je to što me zanima!

Amazon je otvorio dućan bez blagajni: Sve će raditi senzori

Amazon je još lani planirao otvoriti svoj dućan bez blagajni i redova, ali tek su sada spremni. Dućan uz pomoć senzora i umjetne inteligencije prati što uzimate i sve to vam automatski naplati pri izlazu
Vidi originalni članak

Internetski div Amazon napravio je revoluciju u online kupovini, a od danas kreću u mijenjanje načina na koji kupujemo kruh i mlijeko i ostale namirnice otvaranjem prvog dućana bez blagajni. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Amazon Go dućan u Seattleu su proteklih godinu dana testirali radnici ove kompanije, a od ponedjeljka je ova pametna trgovina otvorena za obične građane. 

Kod ulaska u dućan, kupci skeniraju svoju Amazon Go aplikaciju, a kombinacijom računalnog vida, strojnog učenja i senzora koji su smješteni po trgovini, trgovina vidi i prati što ste stavili u košaricu. Na izlasku iz dućana, sve to vam se automatski naplati na kartici. 

Trgovina neće biti potpuno bez ljudi. Iako nisu potrebni blagajnici, tu će biti radnici koji će pripremati hranu, puniti police i pomagati kupcima. U trgovini će se tako uz razne namirnice moći kupiti i gotova jela. 

No tijekom testa koji je pokrenut u prosincu 2016. godine, Amazon je imao i problema sa prepoznavanjem kupaca koji slično izgledaju i praćenjem djece koja su stavljala stvari na kriva mjesta na policama, piše BBC. Vjerojatno je zbog toga toliko dugo i trajalo otvaranje dućana za obične građane. Gianna Puerini, šefica Amazona Go, kaže kako se radi o tehnologiji koja nije postojala i da je ovo bio veliki korak za računalni vid i strojno učenje. Iz Amazona još ne navode kad će otvoriti ovakve Amazon Go trgovine u drugim američkim ili svjetskim gradovima. 

Idi na 24sata

Komentari 50

  • 23.01.2018.

    "Otvorio je dućan bez blagani..." Ok...

  • mestar 22.01.2018.

    Pa to je uZapadnim drzavama odavno uvedeno, ako neces cekat u redu plati na automatu.Nisu ukinuli blagajnike/ce jer starije generacije nisu na ti s tehnologijom. Danas je nemoguce putovat po svijetu bez pametnih telefona pa i oni koji nisu na ti a tehnologijom su ih primorani nabavit i ucit ako misle putovat i nesto kupit.Roboti su zamijenili ljude odavno samo neznam jeli roboti placaju poreze, zdravstveno , uplacivaju za penzije itd. Smislit ce drzavne vlade kad vide da se sve manje imanje novca sliva u blagajne a sve vise moraju placat socijale za one koji ne rade.

  • 22.01.2018.

    Bolje da ovo ne dođe u Hrvatsku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare