To je to što me zanima!

Američki avioprijevoznici su u strahu od uvođenja 5G mreža

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle utjecati na osjetljive instrumente u zrakoplovu kao što su visinomjeri i značajno ometati letenje pri slaboj vidljivosti.
Vidi originalni članak

Izvršni direktori velikih američkih avioprijevoznika upozorili su na izglednu "katastrofalnu" krizu u zrakoplovstvu nakon što tvrtke AT&T i Verizon uvedu usluge u 5G mobilnim mrežama.

Prijevoznici su u ponedjeljak upozorili da bi zbog nove usluge koja će biti uvedena u srijedu značajan broj širokotrupnih zrakoplova mogao postati neupotrebljiv, pa bi „deseci tisuća Amerikanaca mogli ostati zarobljeni u inozemstvu”, a na letovima unutar SAD-a zavladao bi „kaos”.

"Ako naša glavna čvorišta ne dobiju odobrenje za letenje, velika većina putnih i teretnih zrakoplova bit će prizemljena", napisali su izvršni direktori skupine prijevoznika, uključujući American Airlinesa, Delta Air Lines, United Airlines i Southwest Airlines.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle utjecati na osjetljive instrumente u zrakoplovu kao što su visinomjeri i značajno ometati letenje pri slaboj vidljivosti.

Donosi HRVATSKI TELEKOM Procjene 33 stručnjaka: nova 5G tehnologija će promijeniti živote 2 milijuna ljudi u Hrvatskoj

"To znači da bi na dan poput jučerašnjeg (nedjelja) bilo otkazano ili preusmjereno ili bi kasnilo više od 1.100 letova i 100.000 putnika", stoji u pismu.

Zrakoplovne tvrtke razmatrale su u ponedjeljak navečer mogućnost otkazivanja nekih međunarodnih letove koji bi u SAD trebali stići u srijedu.

"S obzirom na predložena ograničenja u određenim zračnim lukama, sektor transporta priprema se poremećaje u pružanju usluga", priopćio je u ponedjeljak proizvođač aviona Boeing.

"Optiističnni smo da ćemo uspješno surađivati s kompanijama i vladom kako bismo dovršili rad na rješenjima koja će sigurno i u maksimalnoj mogućoj mjeri ublažiti utjecaj na raspored letenja", dodali su.

Hitno treba nešto poduzeti, dodaju zračni prijevoznici u pismu koje su, među ostalima, potpisali i UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways i FedEx Express.

"Da budemo iskreni, trgovina će u zemlji stati", poručuju.

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće Brianu Deeseu, ministru prometa Peteu Buttigiegu, direktoru FAA Steveu Dicksonu i predsjednici Federalne komisije za komunikacije (FCC) Jessici Rosenworcel.

Airlines for America, udruga koja je poslala pismo, odbila ga je komentirati. Vladine agencije nisu ga odmah komentirale.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Arnold J. Rimmer 21.01.2022.

    plus još i cijepljeni putnici emitiraju na 5G

Komentiraj...
Vidi sve komentare