To je to što me zanima!

Asus Zenfone 9: Mali, ali pali

U vrijeme kad mnogi telefoni imaju ekrane veličine gotovo 7 inča, prava je rijetkost vidjeti jedan s manjim od 6, a Asus je u svoj Zenfone 9 nakrcao i najmoćniji hardver pa je ovo prava zvijer u malom pakiranju
Vidi originalni članak

Rijetki će se još sjećati vremena prije pojave pametnih telefona kad su mnogi proizvođači jurili za što manjim uređajima koji su bili veličine kutije šibica. No trendovi i tehnologija su se promijenili, ekrani rastu, a s godinama se drastično mijenjao i pojam “normalno” telefona. Pri tome mislim na ono što najčešće kupujemo, a danas su to telefoni s ekranima između 6,5 i 6,8 inča. Naiđete li na ekran s dijagonalom 6 ili manje inča, prosječna reakcija bit će kako je to malen telefon, no takvih je relativno malo. A osobito onih koji u kompaktnom pakiranju nude jako puno. 

E tu je Asus vidio svoj prostor sa Zenfone 9 telefonom koji smo testirali nedavno, koji u ‘malenom’ pakiranju nudi puno, jako puno.

Upravo su te male dimenzije ono što vas prvo iznenadi kod Zenfonea 9. Radi se o telefonu koji ima odličan AMOLED ekran dijagonale 5,9 inča s rezolucijom 2400x1080 piksela i 120Hz osvježenjem. I pravo je osvježenje za promjenu koristiti telefon na kojem praktično sve možete jednom rukom obaviti. Uz USB-C, telefon ima i 3,5 mm audio konektor što će razveseliti korisnike klasičnih slušalica. S desne strane su tipke za glasnoću i senzor otiska prsta koji je iznimno brz. Što se zvuka tiče, telefon ima i dvostruke stereo zvučnike, koji će vas zadovoljiti dok slušate glazbu ili gledate filmove. 

Na stražnjoj strani dominiraju dva velika prstena u kojem su smještene kamere, a straga je Asus ugradio novi materijal koji pod prstima djeluje kako neka kombinacija gumirane tkanine i jako je ugodan, a bonus je što se nikakvi otisci na njemu ne vide. Pitanje je kako će takav materijal izgledati za godinu, dvije. Samo kućište ima IP68 razinu vodootpornosti, pa možete bezbrižno s njime u većinu avantura. Sigurnosti radi, uz telefon je u kutiji i plastična maska, jednostavnog dizajna, koja će pružiti dodatnu razinu zaštite kućišta.

Straga se nalaze samo glavna i širokokutna kamera, smještene u dva prstena, što je očit nedostatak u odnosu na telefone s moćnim telefoto kamerama. Glavna kamera ima 50 mpx senzor, a radi se o Sonyju IMX766 s gimbalom u 6 osi koji stabilizira sliku, što će biti osobito od koristi kod snimanja videa, koji može ići do 8K (24fps). A uz nju je i 12 mpx širokokutna kamera, Sony IMX363 s ½,55” senzorom. Nedostatak telefoto leće možda najviše smeta, jer digitalno zumirane fotografije teško se mogu mjeriti s optičkim uvećanjem. Za selfije je zadužena 12 mpx kamera koja će zadovoljiti količinom detalja i portretnim modom.  Odlična stvar kod snimanja videa je Pro mod koji radi kao i isti modovi kod snimanja fotografija, pa možete mijenjati ISO, balans bijele, brzinu zatvarača… kako bi dobili filmski kadar po svojoj želji.

 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija sa Zenfonea 9

Ako nečeg ne fali Zenfoneu, to je snaga. Maleni telefon radi na snagu Snapdragona 8 Plus Gen 1 čipseta, odnosno nove verzije istog čipseta, koji se posebno iskazuje u najzahtjevnijim zadacima. No pitanje je koliko ćete se baš na ovom telefonu posvetiti gamingu. Možete, ali na 5,9 inča vidi se da fali prostora kad prstima zaklonite dijelove ekrana. I ne, nema on 8 ili 12, već 16 GB RAM-a, dovoljno za baš sve što pred njega stavite. 

Odlična stvar kod Asusova telefona je praktično čisto Android sučelje s Googleovim aplikacijama i rješenjima za većinu vaših potreba, a uz pozadinu jedini značajniji Asusov zahvat je ‘game’ mod koji vam omogućuje da se poigrate s postavkama ili isključite notifikacije dok se igrate. Asus je dodao i dvije navigacijske opcije za obavljanje raznih zadataka. Jedna je dvostruki dodir na poleđini telefona, a druga klizanje po senzoru otiska prsta. Svaku od tih možete mapirati za razne akcije, poput pokretanja kamera, screenshota…

Na raspolaganju vam je i 4300 mAh baterije i tijekom prosječnog korištenja, možete računati da će vam to izdržati cijeli dan, a ako ste šparniji s baterijom, možete zagaziti i u drugi dan. Telefon se puni na 30W, a nema bežičnog punjenja. Treba istaknuti i da su uspjeli ugurati ovakvu bateriju u ovo smanjeno kućište, u kojem prostor zauzima i 3,5 mm utor za slušalice.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • željna svega 08.01.2023.

    toster

  • Mačak Pero 02.01.2023.

    Na prvi pogled odličan, ali preskup, pogotovo kad se uzme u obzir da je zaglavio na USB 2.0 i da nema mogućnost bežičnog punjenja.

  • Nameless 01.01.2023.

    Toni Jerković (smartphone Hrvatska) kaže da je to najbolji mali telefon u 2022, po njegovom izboru naravno

Komentiraj...
Vidi sve komentare