To je to što me zanima!

Bolesni ste, a ne znate uzrok? Možda boravite u bolesnoj zgradi

Osjećate li se iscrpljeno iako se zdravo hranite i bavite sobom? Izlaskom na otvoreno nestaje glavobolja, mučnina, otežano disanje i drugi simptomi? Vrlo vjerojatno patite od simptoma bolesne zgrade!
Vidi originalni članak

Obzirom da u zatvorenim prostorima prosječno provodimo 80-90% svog vremena, od velike je važnosti da su ti prostori zdravo okruženje. Simptom bolesne zgrade ne veže se samo uz poslovne prostore, već i uz naše domove, knjižnice i škole.

U bolesnim zgradama korisnici su izloženi raznim kemijskim i biološkim onečišćenjima. Izvana onečišćeni zrak ispušnih plinova i plinova iz vodovoda ulazi u zgradu. U unutrašnjosti zgrade problem predstavlja cirkulacija ustajalog zraka, tepisi puni onečišćenih tvari, razna ljepila, sredstva za čišćenje, računala i fotokopirni strojevi.

Zrakonepropusna ovojnica zgrade - koristi ili šteti?

S ciljem smanjenja toplinskih gubitaka, a time i troškova režija, zgrade su “obučene” u toplinsku izolaciju, a ugrađena stolarija dobro dihta (jeftinija varijanta) te ne propušta zrak izvana u zgradu. Nažalost, u projektima energetske učinkovitosti investitori se najviše fokusiraju na uštede i ne daju dovoljnu pozornost dobro izvedenom sustavu ventilacije i na vrlo bitnu učestalu izmjenu zraka u zatvorenim prostorima što rezultira ustajalim i nekvalitetnim zrakom u prostoru.

Već 1984. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je izvješće u kojemu navodi da do 30% novih i renoviranih zgrada diljem svijeta mogu biti predmet prigovora korisnika na lošu kvalitetu unutrašnjeg zraka. Usprkos tomu, još uvijek se u zgrade ugrađuju sustavi i toksični materijali koji nisu preporučljivi radi nemogućnosti zaštite od vlage koja uzrokuje gljivice.

U studenom 2015. na internacionalnoj konferenciji 'Health and wellbeing' održanoj u zagrebačkom hotelu Sheraton, viši savjetnik u Svjetskom savjetu za zelenu gradnju i savjetnik u UK i EU o pravnim pitanjima održive gradnje, projektima obnovljivih izvora energije, James Drinkwater pozvao je na apel: Trebamo zgrade koje minimaliziraju utjecaj na okoliš i maksimaliziraju ekonomske i društveno-kulturne kvalitete; trebamo zgrade koje nas čine sretnima! James Drinkwater također je naglasio važnost stvaranja zdravog radnog okruženja: 'Zdravlje, dobrobit i produktivnost su s pravom nedavno postali glavna tema globalnog pokreta zelene gradnje. Better places for People je globalna kampanja kojoj je cilj pokazati da maksimiziranje zdravlja  i blagostanja u zgradama predstavlja dobitnu kombinaciju i za poslovanje i za okoliš, te je izvrsno vidjeti da se ovakva poruka proširila Europom.'  

O autorici: 

Kristina Križanac je inženjerka građevine, specijalistica zaštite okoliša i stručnjakinja za zelenu gradnju. Osim iskustva u gradnji Kristina kontiunuirano uči i educira se na području održivog razvoja te aktivno djeluje na podizanju razine svijesti u područjima koja ju interesiraju.
 

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Josko992 06.06.2016.

    Trebalo bi vasu zgradu dobro pregledat kad pisete ovakve p**darije

  • Preteznovedro 06.06.2016.

    Takozvane energetsko učinkovite zgrade su čista bolest. Ustajali zrak učestala i pljesanj gdje to može biti zdravo. To je izmišljeno samo da se nusprodukt nafte ne baca. Gdje je tu protupožatna sigurnost ako su cijela naselja od stiropora i plastične stolarije koja nema vijek trajanja kao drvena. Tko mi može dokazati da je od toga išta učinkovito kad znamo koliko se zagađuje zrak proizvodnjom stiropora, plastike i silikata. Kad se nakupi pljesanj ajde špricaj kemikalijama da se uništi. Gdje je ušteda kad nedostaje u kući zraka i svejedno moraš barem malo otvoriti prozor da prestanu glavobolje? 6g. Imam plastičnu stolariju i štedim kako bih ponovo stavila drvenu jer sam požalila prve zime. Vjerujte mi znam iz iskustva to je prevara samo da za koju godinu radite sve ispočetka, a gamad zarađuje na vašoj muci i zdravlju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare