To je to što me zanima!

Braća genijalci iz Đakova iza TV-a stvaraju svjetlo s ekrana

Gledate televizor ‘zavaljeni’ u udobnu fotelju. Uživate u ‘Batmanu’ i svim specijalnim efektima. A odsad možete svjetla Gothama vidjeti i na svome zidu. Kako?
Vidi originalni članak

Gledate televizor ‘zavaljeni’ u udobnu fotelju. Uživate u ‘Batmanu’ i svim specijalnim efektima. A odsad možete svjetla Gothama vidjeti i na svome zidu. Kako?

David (17) i Tihomir (27) Zovko iz Đakova pola godine uspješno proizvode i prodaju LED rasvjetu i elektroničku opremu. Izrađuju inovativne rasvjetne i računalne sklopove uz pomoć kojih se atraktivnom rasvjetom, izvedenom i u kućnoj radinosti, može osvijetliti baš sve, od reklama, objekata, dnevnih soba, računala i namještaja. Uskoro bi mogli postati poznati jer će, ako sakupe potrebni novac, početi proizvoditi izum Simavision.

- To je mali modul koji se stavi na poleđinu TV-a ili računala, poveže se sa slikom na ekranu i sinkronizirano pravi projekciju svjetla na pozadini. Svjetlosni efekt će dati poseban dojam onome tko gleda film na TV-u ili se igra na računalu - kažu braća. Sve izrađuju u Kini jer je izrada malih računalnih pločica ondje najjeftinija.

- Nismo jedini proizvođači LED rasvjete, no pokušavamo biti drugačiji. Želimo da ljudi uz pomoć tutorijala koje objavljujemo na netu naprave svjetlosne efekte ili rasvjetne sustave. Treba im samo naša čipirana pločica Croduino koju smo, uz pomoću sustava za programiranje, pretvorili u kontroler i s njime možete činiti što želite: instalirati ga u kuhalo za kavu da je skuha u određeno vrijeme. Prilagodili smo je i pčelarima. Očitava koliko meda i vlage ima u košnici. Podatke šalje na mobitel. Kod nas toga još nema - kažu braća.

Croduino je čipirana pločica koju su pretvorili u kontroler. Ako ga instalirate u kuhalo za kavu, skuhat će vam je u određeno vrijeme

Na portalu kickstarter izložili su izum Simavision. Sada skupljaju donacije za proizvodnju. Treba im 42.000 dolara.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • VjekoslavDiklic 18.04.2013.

    Jedno vrijeme sam radio na necem slicno samo za PC Igre...vec na prvom prototipu efekti su bili fora za vrijeme igranje nekih igrica ,no saznao sam da DELL i ALIENWARE odavno drze patent i za to. ali lijepo je viditi da jos uvijek ima nekog tko se trudi nesto napraviti u Hrvatskoj.

  • ispravak_navoda 16.04.2013.

    ajd budem ja kad niko nece, clanak da je na papiru nije ni za guzicu obrisat. nepotrebno ponavljanje teksta da se popuni strana (ne zbog sadrzaja)

  • 16.04.2013.

    kasap iz đakovaaaaaaaaaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare