To je to što me zanima!

Cambridge Analytica zatvara svoje poslovanje i ide u stečaj

Tvrtka se našla u vrlogu skandala nakon što je Observer objavio da su podaci najmanje 50 milijuna Amerikanaca i milijun Britanaca nepropisno podijeljeni s Cambridge Analyticom
Vidi originalni članak

Grupa SCL i njezina konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koje su bile u središtu nedavno otkrivenog Facebookovog skandala s privatnim podacima, zatvaraju poslovanje i odlaze u stečaj. 

SUMNJA DA JE UBIJEN Zviždač šokirao političare: Mog prethodnika našli su mrtvog

Zatvaranje tvrtke potvrdio je Nigel Oakes, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Cambridge Analytice. Odluka je, piše Wall Street Journal, donesena jer tvrtka gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Facebooka.

VELIKA AFERA Brojka raste: Ukrali podatke 87 milijuna korisnika Facebooka

Tvrtka se našla u vrlogu skandala nakon što su mediji objavili da su podaci najmanje 50 milijuna Amerikanaca i milijun Britanaca nepropisno podijeljeni s Cambridge Analyticom. Tvrtka opovrgava bilo kakvu zloporabu podataka, no kažu kako je negativna medijska slika o njima dovela do zatvaranja. U priopćenju su istaknuli kako su u Velikoj Britaniji i SAD-u zatražili pokretanje postupka stečaja. 

ZUCKERBERG: 'Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika'

Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka. To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

AFERA Iskorištavali su i Facebook profile čak 21.517 Hrvata...

- SCL Elections Ltd., kao i neki njezini partneri i podružnice Cambridge Analytice iz Velike Britanije, podnijeli su zahtjeve za pokretanje stečaja. Tvrtka je odmah prestala s radom te za svoje neovisne upravitelje imenovala tvrtku Crowe Clark Whitehill - priopćili su, piše Guardian

Idi na 24sata

Komentari 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare