To je to što me zanima!

CIA krivi Snowdena za Pariz: Omogućio lakšu komunikaciju

Sadašnji i bivši direktori CIA-e optužuju Edwarda Snowdena da je omogućio lakšu komunikaciju terorističkim mrežama koje su odgovorne za napade u Parizu
Vidi originalni članak

John Brennan, direktor CIA-e, ovog je tjedna više puta istupio u javnost s izjavama u kojim krivi bivšeg NSA-inog zaposlenika, Edwarda Snowdena, za "pomaganje teroristima". 

Brennan optužuje Snowdena da je pomogao teroristima tako što je onemogućio njihovo otkrivanje na vrijeme. Svi koji su upoznati sa Snowdenovim slučajem znaju da je Snowden razotkrio američke tajne službe koje prisluškuju i špijuniraju svoje građane, ali i ljude diljem svijeta pod izlikom očuvanja sigurnosti. Sada Brennan tvrdi da je Snowden time upozorio teroriste na načine na koje tajne agencije prikupljaju podatke te im ukazao na sigurnije kanale za komunikaciju. 

Bivši CIA-in direktor, Robert James Woolsey, otišao je i korak dalje te je izjavio kako "Snowden ima krvi na rukama zbog ubojstava u Francuskoj"

No, ni dvije godine nakon što je Snowden u javnost pustio sporne dokumente analitičari ne mogu točno zaključiti koliko je to zapravo utjecalo na promjenu načina u komunikaciji terorističkih mreža. 

Najkontroverznije objave zapravo su od male vrijednosti teroristima, tvrde stručnjaci. Terorističke organizacije su i ranije bile svjesne opasnosti te su poduzimale sve moguće kako bi se zaštitile. 

Zaključiti da su Snowdenove objave izazvale toliko štete SAD-u i ostalim državama, kao što je Francuska te ih učinile toliko ranjivima da nisu u mogućnosti na vrijeme razotkriti potencijalne napade značilo bi da pretpostavljamo da teroristi inače ne bi poduzeli mjere opreza.

Snowden je javnost, a time indirektno i teroriste, upozorio da treba biti pažljiviji u online komunikaciji, no suludo je tvrditi da je kriv za nedavne napade. 

Ako Snowden ima krvi na rukama zbog nedavnog brutalnog napada u Parizu, koga okriviti za organizirani napad na SAD koji je potresao svijet 11. rujna 2001. ili mnoge druge terorističke napade koji su se dogodili prije Snowdenovog prebjega i razotkrivanja?

Idi na 24sata

Komentari 8

  • CptNemo 20.11.2015.

    Dinosauri iz "Firme" koji se nikako ne mogu pomiriti sa svojom nepotrebnošću u današnjem svijetu. Pa , da bi opravdali svoje postojanje "izmišljaju" krize po svijetu u najboljem duhu hladnog rata. Nikako im u glave ne ide da u današnjem svijetu komunikacija ne postoji način kontrole ičega. A , kad oni nemaju kontrolu nad svim - postaju nervozni, pa se okoti nakarada tipa ISIL. Onako "slučajno"...

  • strsljen2013 20.11.2015.

    Hahaha. Tipično američki uvijek su drugi krivi a oni provocirani i u obrani demokracije. Dok ona američka spodoba Kerry otvoreno govori da će podržavati teroriste skroz dok je Asad na vlasti nitko se ne buni i nešalju "prosvjedne note" niti itko da progovori u UN.

  • Toško 20.11.2015.

    Kakav šljam od čovjeka, kao i cijele nacije. Pa ne postoji nitko sa krvavijim rukama a tobože dijele pravdu i šire demokraciju diljem svijeta. Pljuc, pljuc!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare