To je to što me zanima!

Crno tržište: Hakirani serveri vlada i tvrtki nude se za 'siću'

Na posebnoj online trgovini nudi se pristup hakiranim serverima vlada, banaka i raznih tvrtki, a pristup je moguće dobiti već za 6 dolara, objavio je Kaspersky Lab
Vidi originalni članak

Na svojevrsnom 'eBayu za kriminalce' nudi se pristup na više od 70.000 ugroženih servera koji će cyberkriminalcima omogućiti napade diljem svjieta. Kaspersky Lab je objavio u srijedu kako se čini da tu trgovinu pod nazivom xDedic vodi skupina koja govori ruski te nude pristup hakiranim računalima vlada, kompanija i sveučilišta u 173 različite zemlje, dok su legitimni vlasnici tih servera potpuno nesvjesni ove trgovine, prenosi Reuters.

Serveri se nude već za 6 dolara, a uz to se može dobiti i softver koji omogućuje DDoS napade ili pokretanje spam kampanja ili ugrožavanje sustava plaćanja. Za dolar više kupci mogu dobiti pristup serverima u nekoliko zemalja te raznim ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, gradskim vijećnicama... Costin Raiu iz Kaspersky Laba rekao je kako bi se na tom tržištu mogli iskoristiti i milijuni starih ukradenih email korisničkih podataka koji su ukradeni proteklih mjeseci.

- Ukradeni korisnički podaci su samo jedan aspekt cyber kriminala. U stvarnosti se u tom podzemlju odvija puno više toga, a sve te stvari su povezane - dodao je Raiu. 

XDedic povezuje prodavatelje hakiranih servera s kriminalcima koji planiraju napad, a vlasnici uzimaju 5 posto novca koji se uplaćuje na profile za trgovinu. Ono što privlači kriminalce početnike, ali i organizirane skupine su niske cijene, pretražive liste koje oglašavaju mogućnosti napada i usluge koje štite od detekcije. 

Među istaknutim metama je zrakoplovna tvrtka iz SAD-a, banke u SAD-u, Filipinima, Kazahstanu, Jordanu, Gani, Cipru, Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji, ali i kemijske kompanije iz Singapura i Tajlanda te naftne tvrtke u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • nokia010 15.06.2016.

    Treba mi jedan dobar haker, zainteresovani neka se jave u kometaru.

  • Der Kommissar 15.06.2016.

    Trebam jednog hitmana, ako netko ima link...

Komentiraj...
Vidi sve komentare