To je to što me zanima!

DARPA naučila svog velikog robota da u stopu prati gazdu

Robot koji će nositi i do 200 kg tereta te slušati naredbe i pratiti vojnike trebao bi u budućnosti postati bitan dio svake borbene jedinice te im olakšati vojne operacije
Vidi originalni članak

Bespilotne letjelice i vozila na daljinsko upravljanje mijenjaju način na koji se danas vode ratovi, a robot na kojem rade Darpa i tvrtka Boston Dynamics mogao bi pomagati vojnicima na ratištima budućnosti, tako što spaja mogućnosti mazge koja nosi težak teret i inteligentne trenirane životinje. 

Vojnici danas nose i do 45 kilograma razne opreme, ovisno o zadacima koji ih čekaju pa tako veća puška treba i veće metke, a žele li nositi medicinsku opremu nešto moraju žrtvovati. U ovakvim bi slučajevima robot LS3, poznatiji kao Alpha Dog trebao doći do izražaja. Može nositi do skoro 200 kilograma terena na udaljenosti od 30 kilometara bez da ga treba napuniti. 

Robot je i dalje u testnoj fazi, a Darpa, Pentagonova agencija za napredna istraživanja prikazala je kako su ga naučili da može sam pratiti ljudskog vođu kroz različiti teren, ali i da prima zapovijedi preko kontrolnog sučelja. 

Kako je prethodna verzija robota bila toliko bučna da se pored njega nije moglo ni razgovarati, znanstvenici su ga sada napravili 10 puta tišim. U sljedećim fazama omogućit će i da mu svaki vojnik može zadati naredbu radijom, bez potrebe za dodatnim kontrolerom. 

Testiranja robota nastavljaju se svaka tri mjeseca, a konačni ispit bit će vojna vježba gdje će biti dio prave jedinice na određenom zadatku, piše Darpa.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • socijalist novoga kova 14.09.2012.

    ajme i kuku lele evo opet o nekom terminatoru pričaju,ajme meni

  • Michelangelo 11.09.2012.

    Ovo može poslužiti samo za razminiravanje...znači da bi ih kod nas trebalo poprilično....samo ih pustiš na teren , pričekaš da aktiviraju mine i kad je gotovo pozoveš ekipu sa tamićem.....

  • Sarcasmus 11.09.2012.

    BTW nemojte to uzimat preveć ozbiljno, ameri samo prodaju maglu svijetu s tim robotima, daleko je to od vojne uporabe. Tak su i hvalili onog robota SWORDS a kad su ga poslali u borbu počel je pucati po svojim vojnicima i povukli su ga iz uporabe dok dok to ne poprave. Amerima je naoružanje veliki biznis, zato se reklamiraju i hvale na sva zvona te spravice ali sve je to propaganda.Hvalili su i F22 Raptora i F35, da su to najmoderniji nevidljivi borbeni lovci na svijetu, kao nitko im ništa ne može, a prava istina je da su to najgori zrakoplovi koje su ameri ikad napravili. RAND korporacija je napravila analizu F22 i F35 i rezultati su bili katastrofalni. Poslje su napravili vojnu vježbu da se vidi kakve su im mogućnosti u borbi, bila su dva tima Plavi: Raptori i Superhorneti protiv Crvenog tima ruskih SU27 i SU30 i SU35-ke... ukratko rusi su ih satrli i to debelo, rezultati i zaključak: F22 i F35 su potpuno beskorisni u dog-fight borbi, Superhornet gotovo beskoristan. + Lik koji je radil na dizajnu F16-ice, Pierre Sprey je otkril da F22-jku nisu poslali u Afghanistan zato kaj ga moreš skinut sa Barret 50 Cal. i ako ga pogodi metak mam se vužge i moš ga je**t. I na kraju valja spomenuti da se F22 i F35 više ne proizvode. Zato ovakve "prezentacije" treba uzimati s rezervom, jer ameri rado prodaju maglu okolo samo da uvale svoje smeće ostalima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare