Tech

Komentari 9

DARPA naučila svog velikog robota da u stopu prati gazdu

DARPA naučila svog velikog robota da u stopu prati gazdu

Robot koji će nositi i do 200 kg tereta te slušati naredbe i pratiti vojnike trebao bi u budućnosti postati bitan dio svake borbene jedinice te im olakšati vojne operacije

Bespilotne letjelice i vozila na daljinsko upravljanje mijenjaju način na koji se danas vode ratovi, a robot na kojem rade Darpa i tvrtka Boston Dynamics mogao bi pomagati vojnicima na ratištima budućnosti, tako što spaja mogućnosti mazge koja nosi težak teret i inteligentne trenirane životinje. 

Vojnici danas nose i do 45 kilograma razne opreme, ovisno o zadacima koji ih čekaju pa tako veća puška treba i veće metke, a žele li nositi medicinsku opremu nešto moraju žrtvovati. U ovakvim bi slučajevima robot LS3, poznatiji kao Alpha Dog trebao doći do izražaja. Može nositi do skoro 200 kilograma terena na udaljenosti od 30 kilometara bez da ga treba napuniti. 

Robot je i dalje u testnoj fazi, a Darpa, Pentagonova agencija za napredna istraživanja prikazala je kako su ga naučili da može sam pratiti ljudskog vođu kroz različiti teren, ali i da prima zapovijedi preko kontrolnog sučelja. 

Kako je prethodna verzija robota bila toliko bučna da se pored njega nije moglo ni razgovarati, znanstvenici su ga sada napravili 10 puta tišim. U sljedećim fazama omogućit će i da mu svaki vojnik može zadati naredbu radijom, bez potrebe za dodatnim kontrolerom. 

Testiranja robota nastavljaju se svaka tri mjeseca, a konačni ispit bit će vojna vježba gdje će biti dio prave jedinice na određenom zadatku, piše Darpa.