To je to što me zanima!

Dešifrirali egipatski papirus: "Radi se o ljubavnoj čaroliji"

Papirus je prema procjenama star oko 1.300 godina kada je u u Egiptu kršćanstvo bilo prilično rasprostranjeno, a najfascinantnija stvar na njemu je ilustracija
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Strassbourgu uspjeli su dešifrirati drevni egipatski papirus napisan na koptskom (egipatskom jeziku koji koristi grčki alfabet) i otkrili da se radi o ljubavnoj čaroliji.  

- Najfascinantnija stvar ja papirusu je ilustracija - napisao je voditelj istraživanja, Korshi Dosoo koji je nedavno objavio papirus u Časopisu za koptske studije. 

Prema njegovim procjenama, papirus je star oko 1.300 godina, dakle iz vremena kada je u Egiptu kršćanstvo bilo prilično rasprostranjeno, piše Live Science

- Na ilustraciji su dva leteća stvorenja okrenuta jedno prema drugom, s time da stvorenje na desnoj strani ima čavao probijen kroz glavu. Krilata bića se gledaju, a povezana su nečime što bi moglo biti lanci, konopi ili penis. Stvorenje s desne strane ima dva uha ili dva roga, a na oba stvorenja nacrtano je nešto što izgleda kao perje. Male razlike između dva bića upućuju na razlike u spolovima - objasnio je Dosoo i napomenuo da je biće s desne strane najvjerojatnije muškog spola, a biće s lijeve strane ženskog spola. 

Dio teksta je izgubljen, no ono što je ostalo znači: Pozivam tebe... Krista, Boga Izraelovog… Sljedeći dio čarolije uključuje riječ razrješenje i spominje svako Adamovo dijete. Prema Bibliji, Adam je bio prvi čovjek na Zemlji i živio je sa ženom Evom u Rajskom vrtu prije nego što ih je Bog prognao. U jednom dijelu teksta spominje se Ahitophel, čovjek koji je prema Bibliji izdao kralja Davida.

- Papirus je samo jedna stranica većeg teksta, možda čak samo jedna stranica priručnika koji su koristili čarobnjaci - izjavio je Dosoo.

Rituali ljubavne magije

Jedno je sigurno, naslovna slika služi da se impresionira klijenta - korisnika usluge, a cilj je da ga se crtežom prije početka rituala uljuljka u željenu atmosferu. Dosoo smatra da dešifrirani materijal ima veze s ljubavnom magijom.

Kršćanski tekstovi iz Egipta u kojima se koriste ljubavne čarolije impliciraju kako nije problem u ljubavi, već u nedostupnosti — muškarac nema pristup željenoj ženi zato što nisu vjenčani, zato što je ona pod nečijom zaštitom ili zato što je već udana za nekog drugog. Zato se magijom razbijaju ljubavni trokutovi ili se omađija željena osoba.

Zanimljivo, znanstvenici kao misterij navode i način na koji je papirus do njih došao. Nije jasno kako se našao u arhivi fakulteta. Smatra se da je u Australiju stigao 1985. godine kao zaseban komad papirusa ili dio većeg zapisa, primjerice Priručnika za magiju. 

U svakom slučaju, riječ je o jednom od najznačajnijih pronalazaka s područja ritualne i ljubavne magije navedenog razdoblja koji vjerno pokazuje kako gnostička i staroegipatska magija razvija i povezuje s novonastalom tradicijom kršćanstva.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 07.10.2018.

    bravo

  • Satna 06.10.2018.

    Gledaj te naopako i bice jasnije

  • fandango 05.10.2018.

    Znači ljubavna čarolija, sa crtežom snošaja i koja zaziva Krista, Boga Izraelovog? Urnebesno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare