To je to što me zanima!

Direktor Twittera: 'Blokiranje Trumpovog računa bila je dobra odluka, ali i opasan presedan'

Tvrtka Twitter Inc prošlog je tjedna uklonila korisnički račun Donalda Trumpa na Twitteru na kojem je imao 88 milijuna pratitelja zbog rizika od daljnjeg nasilja Trumpovih pristaša na Kapitolu
Vidi originalni članak

Glavni izvršni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je u srijedu da je zabrana američkog Donalda Trumpa na toj društvenoj platformi nakon prošlotjednog nasilja na Kapitolu bila "ispravna odluka", ali da predstavlja opasan presedan. 

"Poduzimanje ovakvih poteza fragmentira javnu raspravu. Oni nas dijele. Ograničavaju potencijal za objašnjavanje, iskupljenje i učenje. Ali postavljaju presedan za koji osjećam da je opasan: moć koju pojedinac ili korporacija ima nad dijelom globalnog javnog razgovora", poručio je Dorsey u objavi. 

VIDEO: PRVI S DUPLIM OPOZIVOM Oglasio se i Trump: Osudio je nasilje, ali ni riječi o opozivu

Tvrtka Twitter Inc prošlog je tjedna uklonila korisnički račun Donalda Trumpa na Twitteru na kojem je imao 88 milijuna pratitelja zbog rizika od daljnjeg nasilja Trumpovih pristaša na Kapitolu. 

Zabrana je potaknula kritike nekih republikanaca da je time ugušeno predsjednikovo pravo na slobodu govora. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi o potencijalnim ograničenjima slobodnog govora trebale odlučivati zakonodavci, a ne privatne kompanije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sva lica prosvjeda u Washingtonu 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dorsey je u poduljoj objavi dodao i kako nije ponosan na zabranu te da ona predstavlja poraz u promoviranja zdrave komunikacije. 

Unazad nekoliko godina, Twitter je uveo mjere poput oznaka, upozorenja i ograničenja distribucije kako bi smanjili potrebu da se određeni sadržaj u potpunosti ukloni sa njihove društvene platforme. Dorsey je kazao kako te mjere mogu doprinijeti plodonosnom razgovoru te smanjiti utjecaj poruka na loše ponašanje. 

Uklanja se i Trumpov Snapchat račun

Glasnogovornik tvrtke Snap Inc u srijedu je najavio kako će ta tvrtka trajno ukloniti Trumpov račun na Snapchatu.  U izjavi je naveo kako je ta tvrtka odlučila trajno zabraniti račun "u interesu javne sigurnosti", a da je zabrana utemeljena na Trumpovim pokušajima širenja dezinformacija, govora mržnje i poticanja na nasilje. 

POVIJESNI OPOZIV DONALDA TRUMPA Demokrati moraju pridobiti 17 republikanaca: Hoće li i drugi opoziv Trumpa zapeti u Senatu?

Osim na Twitteru, Trumpu su među ostalim suspendirani i računi na Facebooku i YouTubeu, a Dorsey je komentirao da su ti pojedinačni potezi društvenih medija bili međusobno ohrabrivani, ali da "nisu bili koordinirani". 

"Dugoročno, postavljeni presedan djelovat će destruktivno na plemenitu svrhu i ideale otvorenog interneta", napisao je.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • purger821 14.01.2021.

    Poziv na nerede i ubojstva od fašističkog vođe Trumpskog se ne zoveju " sloboda govora" ‼️ Jel to vi neki možete shvatiti ❓

  • ._DAVOR_. 14.01.2021.

    Cenzura nastaje kada vlastite laži nemožeš pobiti istinom ili laži prekriti novim lažima. Da nije tako, svatko bi htio sa guštom, svakog "teoretičara zavjere" zabit u zemlju sa argumentima, ismijat i ponizit, kada argumenata nema onda CENZURA, prije su to metkom rješavali, danas te pak medijski "ubiju"!

  • posljednji zagorac 14.01.2021.

    Direktni napad na demokraciju je oduzimanje pravo govora. To su gori nego fašisti i komunisti zajedno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare