Obavijesti

News

Komentari 209

Demokrati moraju pridobiti 17 republikanaca: Hoće li i drugi opoziv Trumpa zapeti u Senatu?

Demokrati moraju pridobiti 17 republikanaca: Hoće li i drugi opoziv Trumpa zapeti u Senatu?
9

Za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim. Danas ih je 10 bilo 'odmetnuto'

VIDEO

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju. 

Za opoziv je bilo 232 zastupnika, a među njima je i 10 republikanaca. Protiv je bilo 197 zastupnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Žena koja je upucana u zgradi Kongresa 01:21

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

Trenutni vođa većine u Senatu, republikanac Mitch McConnell je u prvoj izjavi nakon odluke Zastupničkog doma rekao da će proces nastaviti na prvoj sjednici, čim im stigne odluka. Navodi da prema pravilima i procedurama nema izgleda da pošteno ili ozbiljno suđenje može završiti prije inauguracije Joea Bidena za tjedan dana. Navodi da su predsjednički opozivi ranije trajali 87, 37 i 21 dan.

U.S. House Speaker Nancy Pelosi presides over the vote to impeach President Donald Trump

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet ljudi. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Težak izazov: Pridobiti republikance u Senatu

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. 

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

- Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu - napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Kolinda o Trumpu: Ne očekujem opoziv. Policija im je - zakazala
Kolinda o Trumpu: Ne očekujem opoziv. Policija im je - zakazala

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. 

- Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo - izjavila je Pelosi.

Mogli bi mu zabraniti da se kandidira

Dodala je da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

 

Zastupnički dom izglasao opoziv Trumpa, prvi je predsjednik kojeg su opozvali dva puta
Zastupnički dom izglasao opoziv Trumpa, prvi je predsjednik kojeg su opozvali dva puta

Prvi kojeg su opozvali dva puta

U.S. President Donald Trump departs the White House on travel to Texas, in Washington

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina