To je to što me zanima!

Dodirni zasloni u vožnji su opasniji i od alkoholnih pića

Najnovija studija najveće nezavisne britanske organizacije za sigurnost na cestama IAM RoadSmart pokazala je da su dodirni zasloni posebno opasni u kombinaciji sa sustavima Apple Car Play i Android Auto
Vidi originalni članak

Moderne tehnologije sve više ulaze u automobile i tako poboljšavaju sigurnost i udobnost. No neke od njih imaju potpuno drugačiji efekt. Digitalne tehnologije za zabavu predstavljaju jednu od najvećih opasnosti za sigurnost na cestama. Prema novom istraživanju najveće britanske neovisne organizacije za sigurnost prometa na cestama IAM RoadSmart korištenje sustava Android Auto i Apple Car Play opasnije je od vožnje u pripitom stanju.


Istraživanje je pokazalo da trijezna osoba ima dulje vrijeme reakcije kada koristi Apple CarPlay i Android Auto putem dodirnog zaslona automobila nego kad vozi u pripitom stanju (dozvoljena količina alkohola u Engleskoj do 0,8 promila). Štoviše prema studiji voziti i koristiti te sustave gore je nego voziti pod utjecajem marihuane ili telefonirati te pisati poruke na mobitelu dok vozite.


U istraživanju je primijećeno da neki vozači dok voze i koriste Apple Car Play i Android Auto znaju skrenuti pogled na dodirni zaslon i ne obraćati dovoljno pažnje na cestu i do 16 sekundi „u komadu“. Pri brzini od 112 km/h za to vrijeme auto pređe čak 500 metara. Istraživanje je pokazalo da dozvoljena količina alkohola usporava reakcije vozača za 12 posto, marihuana 21 posto, pisanje poruka u vožnji 35 posto, a telefoniranje (dok se telefon drži u ruci) 46 posto. Korištenje Apple CarPlaya i Android auta usporava reakcije 53 do 57 posto. Situacija je tek nešto bolja kad se ti sustavi koriste uz naredbe glasom (30 do 36 posto sporije reakcije). Sličan sustav Mirror Link nije testiran, no pretpostavlja se da je i njegov efekt isti.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • max2017 25.03.2020.

    Napokon da netko zucne o dodirnim funkcijama u autima ........TO je opasnije od bilo kojeg mobitela koji bi se tehnološki trebali izolirati u vožnji........Znam osobe kao uostalom i tisuće drugih da ljudi godinama voze a da još uvijek neznaju barati tehnologijim ni u vlastitom dvorištu a ne pri 100 kmh na cesti......Golemo zlo............

  • audi 2.0 24.03.2020.

    Pa di je problem. Ja u svom autu imam digitalni ekran sa hrpu cudesa. Idrive joistik plus voice comand. Rijetko kada moram fizicki dirati ekran. Sve obavljam putem govorne komande ili idriveom. A android ekrani su isto kao da prckas po mobitelu u voznji.

  • 22.03.2020.

    Ok, svi pricaju kako opasni. I jesu. Slazem se. No, iako sam pobornik da se neke osnovne funkcije upravljaju preko tipki, nemojmo zaboraviti da CarPlay ima i glasovno upravljanje, a automobili su opremljeni sa sve vise pomagala, odnosno asistenata. Tako se moze ukljuciti ACC da drzi distancu + asistent za drzanje u traci, te tek onda promjeniti sto je potrebno. Tako ja to radim i funkcionira super. Osobno smatram sve asistente u automobilima odlicnima i redovito ih koristim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare